Automobili

Chery namjerava proizvesti 150.000 vozila godišnje u Španjolskoj

Do kraja ljeta kineski Chery počet će proizvoditi automobile u Europi, točnije u Španjolskoj, gdje je kupio nekadašnju Nissanovu tvornicu za koju ima velike planove proširenja. Počinje sa 150 bivših zaposlenika japanske tvornice, koji trenutno prolaze program obuke koji financiraju vlasti, a krajnji cilj je zaposliti njih 1250.

Cilj je do 2029. sastaviti 150.000 vozila godišnje. Plan koji, podsjetimo, spada u okvir zajedničkog ulaganja sa španjolskom tvrtkom EV Motors.

Globalne ambicije
“Kad dostignemo dovoljan opseg (proizvodnje), planirat ćemo izvoz u ostatak Europe i druge zemlje, pretvarajući ga u jedan od glavnih izvoznih pogona Cheryja na globalnoj razini”, rekao je Zhang, izvršni potpredsjednik Cheryja Guibing.

Kako izvještava Automotive News Europe, Chery i EV Motors uložit će oko 400 milijuna eura u tvornicu, no kako EV Motors objašnjava u bilješci, bit će zatraženo i javno financiranje. Dva proizvođača automobila također bi mogla zatražiti sredstva od španjolske središnje vlade, koja ove godine ima na raspolaganju 1,7 milijardi eura u okviru europskog programa za borbu protiv pandemije.

Kineski modeli Made in Spain
Prvi automobili grupe Chery proizvedeni u Španjolskoj bit će Omoda 5, u potpuno električnoj verziji i s motorom s unutarnjim izgaranjem, te Jaecoo 7.

EV Motors će umjesto toga ponovno pokrenuti španjolski brend EBRO, koji je prestao s prodajom 1987., a od četvrtog kvartala 2024. počet će proizvoditi dva SUV modela u plug-in hibridnoj verziji i verziji s izgaranjem.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close