Automobili

Folksvagen priprema svoje zaposlene za “revoluciju”

Šef Folksvagen Grupe Herbert Dies pozvao je u četvrtak svoje zaposlene da se pripreme za “revoluciju” koja će mu omogućiti da se suoči sa novom konkurencijom Tesle i kineskih proizvođača , koji ugrožavaju radna mesta u Nemačkoj.

„Zabrinut sam za Volfsburg“ , glavnu i istorijsku fabriku grupe, rekao je Herbert Dis, koji je na čelu Folksvagen grupe od 2018. godine, a o čijoj se budućnosti unutar proizvođača raspravlja. „U novom automobilskom svetu čeka nas neviđena konkurencija “, upozorio je on, govoreći o „impresivnoj produktivnosti“ koja se očekuje u Teslinoj novoj fabrici u Nemačkoj , koja bi trebalo da bude otvorena u narednim mesecima.

„Danas je pravo vreme za revoluciju u Folksvagenu“, rekao je Herbert Dis, koji je izazvao pometnju prošlog meseca interno uzdrmavši avet otpuštanja 30.000 radnih mesta .

On se obratio zaposlenima u fabrici u Volfsburgu na sastanku koji je organizovao nedavno veoma kritičan radnički savet. “Razgovori” su čak u toku i o njegovom zadržavanju na čelu grupe, rekao je u sredu izvor blizak nadzornom odboru.

Kriza u krizi?
„Ovde nema nijedne osobe previše“, rekla je Danijela Kavalo, predsednica uticajnog „Betribsrata“ koji zastupa zaposlene, napao Herberta Disa, veoma prisutnog na društvenim mrežama. „Redovno nam dostavljate lepe fotografije svojih putovanja, ali nažalost još uvek nema poluprovodnika“ , požalila se ona, dok se nekoliko fabrika grupe poslednjih meseci redovno gasi zbog globalne nestašice elektronskih čipova .

Dok je marka Volksvagen ove godine proizvela 27% manje automobila nego što se očekivalo , „nedostatak čipova će nas takođe pratiti sledeće godine“, rekao je Herbert Dies, iako se „snabdevanje poboljšava“ .

Spasonosni projekat „Triniti“?
Za šefa grupe, „revolucija za Volfsburg“ je projekat „Triniti“: nova serija električnih i povezanih automobila proizvedenih od 2026. godine , što će takođe podrazumevati ogromnu reorganizaciju istorijskog mesta do 2030. godine, posebno za smanjiti vreme proizvodnje.

Prelazak na povezani automobil je “mnogo komplikovaniji od prelaska sa toplotnih motora na električne”, rekao je Herbert Diess. „Pre svega će biti softverska ponuda koja će odlučivati o tržišnim udelima“ . Dok je Tesla u početku morao da se suoči sa proizvodnim problemima, „naš glavni konkurent veoma brzo uči“ i „kvalitet se poboljšava“ , primetio je nemački lider.

Američki proizvođač planira da proizvede automobil za 10 sati , napomenuo je on, dok Folksvagenova najveća električna fabrika u Cvikauu trenutno troši “više od 30 sati” na model. Ali ako je „Tesla merilo, na naše tržište dolaze i drugi solidni start-apovi“ , upozorio je i šef. Kaže da je „testirao nekoliko kineskih automobila poslednjih nedelja“ i „moramo priznati da zaista nisu loši“ .

50% električnih vozila do 2030
Daniela Cavallo pozvala je da se još jedan električni model proizvodi u Volfsburgu “znatno pre Trinitija” , uveravajući da “radnički savet želi promenu” . Folksvagen, koji ulaže desetine milijardi evra u svoju elektrifikaciju, namerava da proda 50 odsto električnih vozila do 2030. godine . Deset godina kasnije, taj udeo mora da dostigne skoro 100% na glavnim tržištima.

„Želim da vaša deca i unuci i dalje imaju posao kod nas u Volfsburgu 2030. godine “, rekao je Herbert Dies, „apelujući“ na zaposlene da „ folksvagen učine spremnim za budućnost“ . Upravni odbor će 9. decembra predstaviti „viziju 2030” za fabriku na sastanku nadzornog odbora posvećenom višegodišnjim investicionim planovima. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close