Automobili

Lamborghini Countach – Izgubljeni originalni prototip vaskrsava!

Lamborghini je već proslavio 50. godišnjicu Countacha otkrivanjem modernog tributa sa elektrificiranim LPI 800-4 . Ipak, forma Sant’Agata Bolognese još uvek priprema stvari za budućnost. Ali šta?

Neposredno pre nego što odgovorimo na ovo pitanje, preciziramo da je prototip Countacha koji se nalazi u muzeju italijanske kompanije u stvari drugi izgrađeni automobil.

Originalni LP 500, predstavljen 11. marta 1971. na sajmu automobila u Ženevi , uništen je početkom 1974. nakon sudara u Velikoj Britaniji, neophodnog za homologaciju proizvodnog automobila u Evropi. Prvi prototip je na kraju otpisan. I ovo je polazište novog Lamborghinijevog projekta, koji je odlučio službenom rekreacijom oživjeti duh početnog Countacha.


Značajno drugačiji u dizajnu od drumskog Countacha pokrenutog 1974. godine, LP 500 je dizajnirao veliki Marcello Gandini, a testirao ga je glavni testni pilot kompanije Bob Vallace, sa 4 motora., 0 litara. Ženevski izložbeni automobil bio je opremljen 5-litarskim motorom i šasijom platforme umesto cevaste šasije. Serijski model koji je usledio sastavljen je u 1999 primeraka do 1990. godine, kada je predstavljen Diablo.

Klasični Countach iznedrio je pet različitih serija tokom svog 16-godišnjeg životnog ciklusa, a njegov dizajn je postajao sve složeniji, za razliku od modernijeg izgleda originalnog prototipa. Oni koji čeznu za glatkim LP 500 biće uživali u poslastima, jer izgleda da će Lamborghini uskoro “popraviti” istoriju oživljavajući originalni prototip!

Već smo na trećem tizeru i logika želi da se model predstavi pre kraja godine, budući da 2021. obeležava pola veka postojanja Countacha. Podrazumeva se da će automobil ostati strogo jedinstven komad , koji će verovatno biti smešten u Lamborghinijevom muzeju u Italiji, gde se trenutno nalazi drugi prototip (od ukupno tri).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close