Automobili

Motor novog Bugattija i dalje će imati 16 cilindara. I zvuči ovako

Od W do V. Nije riječ o enigmatskoj zagonetki već o – epohalnom – prijelazu rasporeda cilindra nasljednika Bugattija Chirona. Održavanje istog broja cilindara. Nema više W16 nego V16. Čini se kao male promjene. U stvarnosti će se sve promijeniti.

Ne samo zbog različitih podjela. Veliki skok predstavljat će elektrifikacija, koja će tako prvi put ući u Molsheim. Za sada je ovo sve što znamo. Baš suprotno. Imamo još jedan – ukusan – trag. Zvuk novog V16 Bugattija.

Glazbeni maestro
Počnimo upravo ovdje. Od glasa koji će pratiti svaki pritisak na papučicu gasa nasljednika Bugatti Chirona. Manje bariton od W16, ali sposoban pružiti harmoniju koja je sada gotovo zaboravljena. Ali sad dosta čitanja. Pritisnite “play” na videu ispod i uživajte u glazbi.

Što možemo shvatiti iz ovih nekoliko sekundi? Možda bi glasine koje kruže već neko vrijeme mogle biti točne: novi hiperautomobil Bugatti imat će motor s prirodnim usisavanjem. Zapravo, čini se da zvuk sugerira sposobnost V16 da postigne veliki broj okretaja, znatno iznad bilo kojeg turbo motora (Chironov W16 ima četiri, samo da kažem).

Tražeći tragove
Također prema glasinama, Molsheimov V16 bi imao monstruoznu zapreminu od 8,3 litre, a razvio bi ga Cosworth. Obavezni uvjeti popraćeni sigurnošću, koju potvrđuje sama tvrtka: motor će biti elektrificiran. Ne znamo je li s punim hibridnim sustavom, plug-in ili čime. Međutim, iako pomaže u smanjenju emisija za nekoliko grama i štedi kapljice benzina, cilj će biti povećanje performansi.

Još jedan detalj. U priopćenju za tisak kaže da je novi motor “stvoren ne samo za sadašnjost, pa čak ni budućnost – već “Pour l’éternité” (“nije stvoren za sadašnjost ili za budućnost. Već za vječnost”. A ako ova posljednja riječ sadržavala je novi trag. Što ako bi se nasljednik Chirona zvao Bugatti Eternité? Ne znam za vas, ja ću staviti peni na to.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close