Automobili

Test McLaren 765LT Spider – Upozorenje na oluju

U okviru McLaren asortimana, teško je pronaći, među ovim okruženim sportskim automobilima, svaki bujnijim od drugog, model koji je čak i malo civilizovan. Tu je novi Meklaren GT , koji želi da igra više Grand Touring nego superautomobil, ali jednom za volanom, juri prirodno, vraća se u galopu.

Nema veze, mi u Meklarenu znamo kako da pravimo sportske automobile, i zašto da se lišavamo toga kada to još nije još jedan SUV koji je na vrhuncu prodaje, firma iz Vokinga i dalje odbija da plasira na tržište lepe komšiluke za sve terene.

Dizajn u službi performansi
Unutar asortimana Superautomobila (ranije Super Serije) nalaze se 720S , 720S Spider , Artura, 765LT i naš protagonista, 765LT Spider. Kao što je često slučaj sa kabrioletima koji su izvedeni iz već postojećih kupe modela, nema pravih iznenađenja, barem tehnički gledano. Da biste proširili liniju: uzmite 765LT, uklonite krov i zamenite ga čvrstim sistemom na uvlačenje i imate jedan od kabrioleta sa najboljim performansama na tržištu. Sistem se otvara i zatvara za samo 11 sekundi i do 50 km/h.

Linija je skulpturalna kao i kupe, sa skoro beskonačnim vremenom provedenim u aerotunelu. Svaka krivina je u službi performansi, i ako neki smatraju da joj nedostaje elegancija, možda neće pogrešiti, to nije Ferari, ali Meklaren to ne krije: dizajn ovog automobila je sve o performansama.

Težina je neprijatelj
Kabriolet obavezuje, očigledno ima malo viška u odnosu na kupe, u ovom slučaju 49 kilograma više, da bi dostigao 1388 kilograma prazan. Ovo ostaje više nego ograničena težina za superautomobil koji pokazuje takve performanse. Mora se reći da je Meklaren još jednom koristio i zloupotrebio ugljenik kako bi svoj automobil učinio što lakšim, sa mnogo elemenata u karbonskim vlaknima i posebno monokok strukturom.

Pored strukture, inženjeri su uspeli da uštede na težini u izduvnom sistemu, sada sa sklopom od titanijuma koji je omogućio uštedu težine od oko 40% u poređenju sa čeličnim izduvnim sistemom. Neki elementi transmisije su nacrtani sa strane Formule 1, a staklene površine su takođe tanje. Neki delovi su čak napravljeni od polikarbonata.

I da idemo do kraja, 765LT je lišen prostirki, audio sistema i klima uređaja da bi izgubio nekoliko dragocenih funti u borbi. Budite sigurni, ako ste jedan od 765 kupaca ovog automobila, uvek ćete imati mogućnost da dodate ove stavke bez dodatnih troškova. Kao i kod McLaren 720S Spider, istoimeni 765LT ima zadnje staklo koje se može spustiti, čak i kada je automobil pokriven. Savršeno za nastavak slušanja vokala V8 kada pada kiša.

Superautomobil u svom sjaju
Tačnije, motor, hajde da pričamo o tome. Kao što ime automobila sugeriše, razvija neverovatnih 765 konjskih snaga i 800 Nm obrtnog momenta zahvaljujući svom 4,0-litarskom tvin-turbo V8. Performanse su očigledno jednostavno lude sa najavljenim ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 2,8 sekundi, od 0 do 200 km/h za 7,2 sekunde i maksimalnom brzinom od 330 km/h. Performanse su praktično slične onima kod kupea.

765LT Spider je takođe dobio neka poboljšanja u poređenju sa 720S Spider koji koristi kao osnovu, kao što su suspenzije, koje postaju još čvršće. Prednji tragovi su prošireni, dok je visina vožnje dodatno smanjena. U ovom trenutku se sigurno pitate da li je ovaj automobil upotrebljiv na putu.

Odgovor je da, ali čini se da njegovi kovani alu felni sa 10 krakova koji su odmah opremljeni gumama Pirelli P Zero Trofeo R ukazuju na to da bi bilo lakše na stazi. Isto važi i za karbonsko-keramičke diskove sa čeljustima pozajmljenim direktno od McLaren Senne .

Veoma poseban univerzum
Pre nego što počnemo našu probnu vožnju, hajde da uđemo unutra, prilika da vidimo da je Meklaren univerzum malo poseban i da merila nisu ista u poređenju sa drugim superautomobilima iste vrste. Ergonomija ponekad može biti upitna, centralni ekran osetljiv na dodir dolazi iz drugog sveta, ali atmosfera, jasno usmerena na sport, brzo vas tera da zaboravite ovih nekoliko nedostataka koji su vidljivi svakodnevno. Ali ko će od 765 kupaca 765LT koristiti svoj automobil na dnevnoj bazi?

Sa ovim 765LT postoji krađa identiteta. Oznaka LT, za „Dugačak rep“ – što znači dugačak rep – znači da je, normalno, zadnji prepust rastegnut. Samo što je ovde, u poređenju sa 720S, njuška ta koja dobija najviše milimetara. Zaista, njegov prednji prepust je povećan za 48 milimetara, dok usvajanje većeg pokretnog zadnjeg krila izaziva samo produženje od 9 milimetara od 57 dodatih ukupnoj dužini automobila. .

mašina za senzaciju
Boravak na otvorenim putevima da biste isprobali takvu mašinu nije baš idealan, ali automobil koji je zimovan sa gumama Pirelli Sottozero (ograničavajući maksimalnu brzinu na 270 km/h) nije u potpunosti optimizovan za upotrebu na stazi. Nema veze, mali normanski putevi su nam omogućili da pokušamo da otkrijemo nekoliko razlika između 720S i 765LT.

Manje civilizovan, više bestijalan, 765LT je čak i bolji sportski automobil od 720S, ali ostaje relativno upotrebljiv u normalnim uslovima. Sistem za podizanje prednje osovine zadržava prelepu karbonsku prednju oštricu naše test verzije koliko god je to moguće. Ali ono što voli kod ovog 765LT je da bude razbijen i da dobije svu kvintesenciju svojih osam cilindara, više zvučnog nego melodičnog, čak i ako zvuk postane simpatičniji kada pređe 4000 tr/min.

Upravljanje niskim obrtajima je prilično komplikovano za takav automobil, sa mnogo vibracija, ali velike brzine brišu sve ove efekte da bi ih transformisale u senzacije koje oduzimaju dah, sa ubrzanjima koliko zaslepljujućim, toliko i impresivnim. Na prvim ležajevima, prednja osovina je kao da se daljinski upravlja u pravcu koji se čini hirurškim. Previše savršeno? Ne, previše efikasno. 765LT je poput hodača po užetu, nikada ne pušta, a čak i na zimskoj gumi, prianjanje ostaje fenomenalno.

Čak i ako u jednom, u dva, u tri, pa čak i u četiri kliza po malo masno-mokroj podlozi, elektronika uspeva da dobro sažvaće rad pilota tako što poništava sve neželjene efekte, samo onim što je potrebno. senzacije vožnje. Za vozače početnike, automobil je opremljen varijabilnom kontrolom zanošenja, veoma modernom tehnologijom na našim savremenim sportskim automobilima .

Kada se ESP delimično ili potpuno isključi, moguće je podesiti željeni ugao pomeranja pre nego što elektronika preuzme kontrolu ako je potrebno. Savršen na stazi, bez sumnje, jer nismo mogli da ga isprobamo na otvorenom putu, čak i da je želja postojala. Ako ste više na ogradi, 765LT se savija prema zahtevima Grand Touring-a sa svojim prilično glatkim sedmostepenim robotskim menjačem u normalnoj upotrebi i vešanjem daleko od toga da bude krhko i neudobno, suprotno onome što bi se moglo pomisliti.

Već rasprodat
Što se tiče cena, biće potrebno („moralo“ bi bilo tačnije s obzirom na činjenicu da su svi primerci već prodati) izbrojati bar oko 372.500 evra da biste to sebi priuštili, pre nego što uopšte prođete kroz odeljenje personalizacije brenda .

MSO (McLaren Special Operations) već nudi dva paketa za pojednostavljenje stvari: Clubsport paket, koji vam omogućava da uštedite nekoliko funti (tanka karbonska sedišta, sistem telemetrije u vozilu, itd.) za trkače na stazi, ili Black Pack, sa crnom elementi koji automobilu daju malo tamniju stranu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close