Automobili

Zato što će se Fiat Panda u Italiji proizvoditi do 2030. godine

Fiat Panda nastavit će se proizvoditi u Italiji još tri godine, do 2030. Pišemo za “još tri” jer je prema posljednjim izjavama Panda s motorom s unutarnjim izgaranjem trebala izaći iz proizvodnje 2027. godine, što je već datum produžen u odnosu na početnu 2026.

Novu najavu dao je izvršni direktor Stellantisa, Carlos Tavares, otvarajući Stellantisovu tvornicu za proizvodnju elektrificiranih mjenjača s dvostrukom spojkom (eDCT) za hibridna i plug-in hibridna električna vozila, unutar kompleksa Mirafiori u Torinu grupe.

Stellantis ostaje u Italiji
U veljači je Olivier Francois, izvršni direktor Fiata i direktor marketinga Stellantisa, rekao da će se trenutna Panda nastaviti proizvoditi u Pomigliano d’Arco (Napulj) do 2027. (jednu godinu više od prvobitno procijenjene 2026.).

Sada je Tavares odgodio datum uz objašnjenje da će na taj način tvrtka Pandu s motorom s unutarnjim izgaranjem pokušati učiniti još dostupnijom kupcima. “Ulagat ćemo da je prilagodimo propisima o emisijama”, rekao je, s obzirom na to da je Panda spremna postati električna (u konačnom obliku vidjet ćemo je u srpnju), a ova će se inovacija roditi u Srbiji.

“Čuli smo lažne vijesti prema kojima Stellantis želi otići iz Italije. Puno ulažemo u Italiju – rekao je Tavares -. Ovdje se osjećamo kao kod kuće. Lideri smo ovog tržišta s više od 34 posto udjela. Nemamo Namjera da odemo, ulažemo puno, imamo projekte, ideje i sposobnost da ispunimo svoje obveze otvaraju prozor da pustimo Kineze, ali namjeravamo ojačati svoje vodstvo u zemlji.”

Tavares protiv Kineza
I onda opet: “U stanju smo držati korak s kineskim konkurentima, ako ih netko želi predstaviti, snosit će odgovornost za nepopularne odluke koje će morati donijeti”.

Referenca je usmjerena na vladu Meloni, od koje se još čekaju poticaji za nove automobile; posebno mislimo na nedavne izjave ministra industrije Adolfa Ursa o dovođenju drugog proizvođača, vjerojatno kineskog, u Italiju.

U međuvremenu, Samuele Lodi, nacionalni tajnik Fioma odgovoran za automobilski sektor, koji je sudjelovao za stolom s izvršnim direktorom Stellantisa, rekao je: “Tavares je odmah naglasio kako drugi proizvođač u Italiji, osobito ako je kineski, ne bi to ne bi učinilo ništa osim oduzelo tržišni udio Stellantisu, stoga bi na neki način, sa stajališta zapošljavanja, učinilo situaciju još kritičnijom.”

Tavares, dodao je Lodi, “nije dao odlučne odgovore za Mirafiori, kao i za druge tvornice. Nalazimo se na početku trogodišnjeg razdoblja koje će biti važno za sve proizvođače da shvate ide li automobilska industrija u Europi usmjerena prema elektricitetu ili, s obzirom na termine s europskim izborima, može li doći do usporavanja. Moramo doći do kraja izbornih krugova da shvatimo kamo ćemo ići u sljedeće tri godine, dakle i nakon 2030. godine. Pojasnio je Tavares. da, također iz tih razloga, ne možemo dati definiranu strategiju nakon 2030. godine, već samo ideje i ambicije. Nije dao nikakve naznake o novim modelima, niti značajnim inovacijama.

Nastavite nas pratiti kako biste bili u toku.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close