Automobili

F1 | Ferari brz, ali nedovoljno brz za podatke iz Melburna

Skuderija ostavlja Australiju sa duplom nulom sa gorkim ukusom jer je imenovanje na antipodima moglo da ima potpuno drugačije perspektive. Sainzu je favorizovao smanjen tempo trke da bi se ograničilo habanje tvrdih guma i izbeglo još jedno zaustavljanje u boksu, ali vikend ne može biti potpuno izgubljen. Hajde da saznamo zašto…
Đanluka D’Alesandro
Od:
Đanluka D’Alesandro

  1. april 2023, 09:31
    F1 | Ferari brz, ali nedovoljno brz za podatke iz Melburna
    Velika nagrada Australije ostavila je mnoge nedoumice, neizvesnosti i kontroverze za zbunjujući kraj. Jedina izvesnost je pobeda Maksa Verstapena, koja nikada nije bila upitna osim nesrećnog starta koji ga je doveo iza dva Mercedesa.

Verstapen je prepustio samo dvanaest krugova vođstva paru Rasel-Hamilton pre nego što je povratio vođstvo u trci, prestižući sedmostrukog svetskog šampiona, manifestujući trenutne vrednosti na terenu. Napad koliko je jednostavan koliko i značajan, jer Englez nije bio u stanju da zaustavi razliku u brzini između dva automobila, jasno povećanu upotrebom mobilnog krila.

Međutim, ulazak Safeti Car-a nakon nesreće u Albonu, kao i posljedično isticanje crvene zastave kako bi se očistila staza od šljunka ostavljenog na stazi, promijenili su karte na stolu. Prekid je u stvari omogućio vozaču Red Bulla da se zaustavi u boksu i promeni gume i efektivno zauzme poziciju na DŽordža Rasela, kojeg je Mercedes prethodno pozvao u boks da se zaustavi tokom neutralizacije.

Najbolji video snimci

Posledice je platio i Karlos Sainz, koji je sledio primer britanskog tornada u boksu i postavio komplet tvrdih guma sa kojima je došao do karirane zastave. Izbor koji je, osim prikazivanja crvene zastave, imao smisla s obzirom na to kako je trka evoluirala u smislu tempa, sa vozačima koji gotovo nikada nisu zaista pokazali (pravi) potencijal automobila osim u osobinama.

U stvari, Velika nagrada Australije je verovatno najkompleksniji zadatak za dešifrovanje među do sada završenim, ne samo za razne događaje same trke, već i za ono što se vrtelo oko celog vikenda. Ako se na nedavnom Grand Priku Red Bul takođe navikao na zaostatak od skoro pola minuta, u Melburnu taj zaostatak nije prelazio osam sekundi.

Gotovo “anomalna” situacija, sa Mercedesom boljim od očekivanog na niskim temperaturama u Australiji ispred Aston Martina koji želi da bude stalno prisutan u vodećoj grupi. Postavlja se pitanje: koje bi mesto Ferari zauzeo u ovoj gorkoj nedelji motora? Nesumnjivo, situacija Crvenih je već u subotu bila komplikovana, s jedne strane tom odlukom sa Leklerkom da izvede jedan pripremni krug, s druge strane greškom inženjera staze koja je naterala Sainza da podigne i nogu. mnogo guma.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close