Automobili

Ford Focus ST Edition: KW podesivi ovjes i Brembo kočnice

Oni koji zaista vole vožnju dobro znaju da “stvaranje” vozila koje je učinkovito i na cesti i na stazi može biti golemi pothvat. Danas, zapravo, između podesivih postavki, prevelikih stabilizatora i izdašnih kočnica, za nas entuzijaste zaista postoji nešto za svačiji ukus.

Zatim tu su proizvođači automobila koji se brinu za obavljanje posla umjesto nas, tvrtke kojima je strast prema vožnji uvijek bila njihova jača strana. Među njima je, na primjer, Ford, koji je predložio gotovo verziju spremnu za stazu, koju bismo mogli definirati izrazom OEM+, svog Focusa ST, odlučio se osloniti na neke od najvažnijih tvrtki u sektoru rezervnih dijelova. Hajde da vidimo.

Čistokrvna sportašica
Ford Focus ST Edition je labudova pjesma trenutne generacije kompaktnog automobila Plavog ovala. Motor je i dalje isti, naime 2.3 Ecoboost 4-cilindrični sposoban isporučiti do 280 KS i 420 Nm okretnog momenta, preuzete vrijednosti na modelu. na tlo uz pomoć 6-stupanjskog ručnog mjenjača povezanog s prednjim pogonom, za 0-100 km/h za 5,7 sekundi i najveću brzinu od 250 km/h.

Zasad ništa novo. Međutim, prva posebnost ove posebne verzije Focusa ST je ovjes, tj. KW (vodeći u industriji) isključivo od dvosmjernog nehrđajućeg čelika koji je razvio Ford Performance, s dvocijevnim amortizerima i spiralnim oprugama obloženim prahom, s stopa opruge 50% veća od standardnih elemenata: modifikacija koja omogućuje, u usporedbi sa standardnom verzijom ST, smanjenje visine od tla za dodatnih 20 mm.

Preciznije, radi se o vrlo složenoj postavci najnovije generacije, koja omogućuje podešavanje krakova vilice u 12 položaja za fazu kompresije i u 16 položaja za fazu istezanja.

Prema onome što je sam Ford izjavio, kako bi se vlasnicima omogućilo da ga optimalno prilagode prema svom ukusu, svatko će dobiti tehničko objašnjenje s preporučenim postavkama za različite uvjete i staze, uključujući i posebnu konfiguraciju za Nurburgring Nordschleife.

Sve upotpunjuju olakšani 19-inčni aluminijski naplatci – optimizirani za deset posto u pogledu težine – u kombinaciji s gumama Pirelli P Zero Corsa i Brembo kočnicama.

Ima sve standardno
Na tehnološkoj razini, Focus ST Edition, barem u Njemačkoj, standardno dolazi s kompletnim paketom pomoćnika za vožnju, s adaptivnim tempomatom s prepoznavanjem prometnih znakova, Blind Spot Assist s Cross Traffic Alert. Na brodu se, dakle, nalazi i B&O audio sustav s deset zvučnika, subwooferom i 675 W izlazne snage.

Tvrtka još nije objavila cijene za tržišta na kojima će se ova posebna verzija Focusa plasirati. Trenutačno u Italiji “normalni” ST ima katalošku cijenu od 41.650 eura, ali na promociji se može ponijeti kući za 36.650 eura

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close