Automobili

U prodaji je prvi električni automobil s solid-state baterijama

IM Motors, kineski automobilski brend povezan sa SAIC grupom, upravo je pustio u prodaju IM L6, električnu limuzinu uglađenih i suženih linija, također dostupnu u verziji opremljenoj solid-state baterijama. Dugo očekivana tehnologija, dakle, izgleda da je postala stvarnost.

Baterija o kojoj je riječ ima kapacitet od 130 kWh i obećava 1.000 km autonomije, prema CLTC ciklusu odobrenja koji je, valja reći, nešto manje strog od našeg WLTP-a. Osim kilometraže, automobil također izaziva senzaciju zbog cijene po kojoj se prodaje.

Lightyear Max stoji 42.500 eura
Naime, IM Motors je otvaranjem prednarudžbi objavio cjenik modela L6 koji je dostupan u tri varijante. Krećemo od Standard Maxa, koji košta 230.000 juana, i prelazimo na High Performance (299.900 juana) i Lightyear Max (330.000 juana). Upravo na potonjem montira se solid state baterija. Pogledajmo cijene po tečaju u eurima:

Najbolji videozapisi:

IM L6 Standard Max: 29.600 eura
IM L6 High Performance: 38.600 eura
IM L6 Lightyear Max: 42.500 eura

“Hibridni” elektrolit
Tijekom predstavljanja, kineska tvrtka je dala do znanja da solid-state baterija ima arhitekturu od 900 volti. Zahvaljujući tome, akumulator nazvan Lightyear može se puniti snagama do 400 kW i omogućuje autonomiju do 400 km u 12 minuta parkiranja na punionici.

Tvrtka je dala do znanja da se baterija, u stvarnosti, naziva solid state iako i dalje iskorištava prisutnost elektrolita koji kombinira tekući dio s čvrstom komponentom. Netko bi stoga mogao pomisliti da je riječ o bateriji sličnijoj onoj od 150 kWh koju koristi Nio, što ga definira kao polučvrsto.

Vrhunski u svemu
Osim baterije, IM L6 želi se etablirati na tržištu nizom tehnologija najnovije generacije, kako na frontu infotainmenta tako i na frontu dinamike vožnje. Automobil je, na primjer, opremljen Nvidia Orinom

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close