Automobili

Kraš test najprodavanijeg električnog automobila na svetu!

Najprodavaniji električni automobil u Kini , za vrat i vrat sa Tesla modelom 3 , upravo je prošao testove sudara.

Sa 40.000 prodatih jedinica u novembru, Vuling Hong Guang Mini EV je na putu da premaši 500.000 prodatih jedinica za samo 18 meseci. Razlog njegovog uspeha je atraktivna cena (kataloška cena počinje od 28.800 juana, odnosno oko 4.000 evra). Ali to nije sve, pošto je ovaj superkompakt sa nultom emisijom napravio nekoliko dobrih hitova i etablirao se u senci Velikog zida kao moderan i atraktivan stanovnik grada.

Poređenje malih automobila
Stoga je sasvim prirodno pitati se da li je tako popularan automobil takođe bezbedan. U Kini je ocenjen u nizu crash testova. U jednom od njih bio je suprotan drugom kompaktnom električnom automobilu potpuno drugačijeg brenda: opremljen je olovnim baterijama i ima izgled koji imitira Mercedes G-klase.

Dva automobila su simulirala frontalni sudar koji je pomeren za 50% pri 64 km/h. Vuling (560 kg) se držao mnogo bolje od drugog automobila (568 kg), koji je potpuno uništen sa veoma teškim posledicama po putnike.

Na slici ispod ćete naći tačne rezultate za Vuling. Leva kolona pokazuje rezultate vozača, a desna kolona suvozača pozadi.

Šta bi se desilo sa većim automobilom?
Zasluge za dobar rezultat koji je postigao Vuling Hong Guan Mini EV leži u činjenici da je automobil, iako mali, napravljen od strane zajedničkog preduzeća SAIC-a, GM-a i Vulinga, bio opremljen deformabilnom strukturom na prednjoj strani koja može da apsorbuje šok.

Prednji deo automobila je pretrpeo velika oštećenja i vrata se teško otvaraju nakon sudara, ali sve u svemu, čini se da su delovi u kojima se nalaze putnici dobro izdržali, a baterija je zaštićena i skoro potpuno netaknuta.

Ako je ovo rezultat frontalnog sudara sa lakim električnim vozilom, strašno je pomisliti šta bi se desilo da je u pitanju standardni automobil (1200-2400 kg).

Malo teži standardni automobil bi potencijalno mogao da uništi Vuling na isti način na koji je uništeno drugo električno vozilo u sudaru.

Galerija: Vuling – Hong Guang MINI EV
Vuling – Hong Guang MINI EV
38 Slike
Specifikacije Vuling – Hong Guang MINI EV:

Dve opcije baterije i vremena rada
120 km (75 milja) dometa sa baterijom od 9,3 kVh
170 km (106 milja) dometa sa baterijom od 13,9 kVh
Maksimalna brzina od 100 km/h (62 mph)
Elektromotor: 20 kV i 85 Nm
4 mesta
741 litar prostora sa oborenim zadnjim sedištima
Dugačak 2917 milimetara, širok 1493 milimetara i visok 1621 milimetar, sa međuosovinskim rastojanjem od 1940 milimetara.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close