Automobili

Lucid Air vs Tesla Model S Plaid – Trka!

Istina je da je meč između Tesle i Lucida , otkako je Er debitovao prošle godine, dugo očekivan. Ali sa vozilima za štampu po visokoj ceni i malo isporuka iz Lucida do sada, poređanje sa modelom S Plaid nije bilo lako. Do sada.

Zasluge pripadaju DragTimesu , koji je konačno uspeo da suprotstavi ova dva super-vozila jedno protiv drugog na traci za prevlačenje, iako to nije tradicionalno mesto za snimanje vremenskih podataka. Mesto održavanja je objekat Hennessei u Teksasu, gde nema opreme za merenje vremena. Kao takav, ovaj meč se oslanja na pronalaženje dometa i površina nije baš onakva kakvu ćete naći na normalnoj trkačkoj stazi, tokom 1/4 milje. Ipak, ovo je otvoren deo puta koji ove dve električne limuzine velike snage, sa pogonom na sve točkove mogu da „pošalju“.


Na papiru, to je tesna igra. Lucid Air Dream Edition Performance razvija ne manje od 1111 konjskih snaga (828 kilovata) zahvaljujući dva električna motora. To je dovoljno da limuzina pređe četvrt milje za 9,9 sekundi, prema zvaničnim statistikama proizvođača automobila. Tesla Model S Plaid takođe ide ispod 10 sekundi, pa čak dostiže i 9 sekundi uprkos svojih 1020 KS (761 kV). Ukratko, utakmica obećava da će biti veoma tesna!

I jeste, čak i kada Model S Plaid izvlači ogromnu prednost u odnosu na Lucid u prvoj od četiri trke. Tesla vuče napred i ostaje napred, sa vremenom od 9,83 sekunde pri brzini od nešto više od 150 mph (241 km/h) kroz četvrt milje (402 metra) prema telemetriji.

Druga trka pokazuje ujednačen početak, pri čemu Air preuzima vođstvo po dužini automobila i zadržava ga, iako Tesla napreduje pred kraj. Međutim, automobili nisu prošli punu četvrt milje, usporavajući malo pre oznake. Ipak, to je pobeda Lucida.


U trećoj trci Tesla preuzima još jedno vođstvo iznad linije, iako malo. Trakcija je takođe bila bolja, pošto je Plaid preuzeo vođstvo i povukao se od vazduha. Ovog puta pređu četvrt milje, a Tesla postiže impresivnih 9,67 pri 146 mph (234 km/h). Nije bilo podataka za Lucid ni u jednoj vožnji, a nijedan automobil nije pružio podatke za završnu vožnju, jer je to bila vožnja od 40 km/h. Još jednom, pobeda ide u ruke Tesle.

Trakcija van linije igra glavnu ulogu u bilo kojoj trci otpora, ali je posebno kritična kod moćnih električnih vozila koja maksimalno iskorištavaju trenutni obrtni moment. Stoga će biti zanimljivo prisustvovati revanšu ovih električnih titana na pravoj stazi za ubrzanje sa pripremljenom podlogom. Možda se prednost u snazi Lucida može bolje iskoristiti u takvoj situaciji, ali za sada se čini da je Tesla i dalje kraljica ubrzanja!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close