Automobili

Mercedes EKG – Okreće se na licu mesta!

Ko bi rekao da jednog dana Mercedes-Benz G-Klasa neće više emitovati zvuk i nula grama CO2u vazduhu. Vremena se menjaju i terenska vozila moraju da žive u skladu sa vremenom, i ona će biti električna, što je potvrdio proizvođač pre nekoliko godina.

EKG do sada nije prikazan javnosti. Morali smo da sačekamo Mercedes-Benz konferenciju tokom koje je proizvođač detaljno predstavio svoj novi plan „Ekonomije želje“ da bismo dobili prvi pogled na EKG. Ako iznad svega cenite linije G-Klase, nećete biti razočarani. EKG zadržava isti oblik, ali mislimo da ovaj prototip ne pokazuje sve i da će proizvodna verzija izgledati malo drugačije.

Galerija: Mercedes-Benz Concept EKG
Mercedes-Benz EKG koncept
6 Slike
Ovaj tizer je takođe prilika za Mercedes-Benz da otkrije jednu od karakteristika EKG-a. Kao što pokazuje ovaj video, terenski automobil ima mogućnost da se okrene na mestu kao tenk. Ovaj štos je omogućen zahvaljujući desnom i levom elektromotoru (ukupno četiri) koji se okreću u suprotnom smeru. Ovo nije sasvim novo, Rivian je to demonstrirao 2019. sa svojim pikapom.

Mercedes-Benz EKG će imati litijum-jonsku bateriju koju je razvila kompanija Sila. Razlikuje se od ostalih jer uključuje silicijumske anode (negativne elektrode) koje će značajno povećati gustinu energije (kapacitet za skladištenje energije) za 20 do 40% na više od 800 Vh/l. Kao što ste razumeli, ovo će značajno povećati autonomiju vozila .

„Jedno od raspoloživih sredstava je povećanje specifičnog kapaciteta anodnih materijala: grafit prikazuje 372 miliamper-časa po gramu, naspram 3.579 za silicijum. To znači da silicijum može da skladišti 10 puta više litijuma [vektor transporta energije unutar baterije, napomena urednika], čime se produžava vek baterije za 20 do 50%! objasnio je Cedric Haon, istraživač nauke o materijalima u CEA-Liten, u Grenoblu u L’usine Nouvelle .

Podsećanja radi, koncept Mercedes-Benz EKG predstavljen je u septembru 2021. godine na sajmu automobila u Minhenu, u Nemačkoj. Konačni model bi trebalo da bude veoma blizak u smislu stila.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close