Automobili

Mercedes kao Tesla: evo njegove stanice za punjenje u Evropi

Mercedes je otvorio svoju prvu evropsku stanicu za punjenje. Kompanija iz Štutgarta, baš kao i Tesla, namerava da stvori sopstvenu javnu infrastrukturu kako bi kupcima garantovala mogućnost lakog i brzog punjenja elektrona.

Prva stanica koju je dizajnirao Mercedes, nazvana Mercedes-Benz Charging Hub, počela je sa radom u Manhajmu, gradu na pola puta između Štutgarta i Frankfurta. Tačnije, nalazi se u lokalnom ogranku kompanije i opremljen je stanicama za brzo punjenje snage 300 kV .

Od SAD do Evrope
Ona u Manhajmu nije prva Mercedesova stanica za punjenje ikada, već četvrta. Kompanija je već pustila u rad slične strukture u Sjedinjenim Državama : u Atlanti, zahvaljujući saradnji sa MN8 Energi , iu Kini , u gradovima Čengdu i Fošan.

Sada je cilj da se otvore druge lokacije u Nemačkoj, a zatim da se pređu državne granice kako bi bili prisutni i u Španiji, Francuskoj i Italiji. To će se desiti od 2024. godine. Do kraja sledeće godine nemačka kompanija želi da aktivira 2.000 punjača , od čega najmanje 200 u Evropi. To će učiniti zahvaljujući saradnji sa strateškim partnerom E.ON. U 2030. cilj je imati 2.000 stanica u svetu sa ukupno 10.000 stanica za punjenje.

2024 : 2.000 stanica za punjenje
2030 : 2.000 stanica (10.000 stanica za punjenje)
Besplatno punjenje i Plug&Charge
Vraćajući se u Manhajm, prva evropska stanica za punjenje Mercedesa bila je opremljena sa 6 hiperpunjača koje je isporučio Alpitronic, svaki sa CCS vezom . Stanica je projektovana tako da nema arhitektonskih barijera i opremljena je fotonaponskim panelima.

Stanice za punjenje kojima je opremljen vidljive su iz aplikacije Mercedes me Charge i uskoro će se moći rezervisati pomoću vašeg pametnog telefona ili navigacionog sistema automobila. Uskoro će biti opremljeni i uslugom Plug&Charge . Usluga punjenja na Mercedesovim punionicama biće ponuđena kupcima Zvezde po povoljnim uslovima i čak će biti besplatna prvih nekoliko meseci.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close