Automobili

Najprodavaniji automobili na svijetu, konačna ljestvica za 2023

Očekivali smo to u veljači i sada je potvrđeno: Tesla Model Y bio je najprodavaniji automobil na svijetu u 2023. Američki SUV srednje veličine ušao je u povijest ne samo zato što je zauzeo prvo mjesto, već i zato što je u takvoj kratko vrijeme od uvođenja na tržište; i to je bio prvi put da je potpuno električni automobil bio na vrhu globalne ljestvice.

Tesla Model Y službeno je predstavljen u ožujku 2019., što znači da je njegova prva puna godina na tržištu bila 2020., kada je pandemija pogodila tržišta. Ako izuzmemo tu strašnu, anomalnu godinu, modelu Y je trebalo samo tri godine da se popne na vrh ljestvice.

To je izvanredno postignuće, pogotovo ako uzmete u obzir da ovo nije vozilo dostupno svugdje u svijetu. To je jedan od rijetkih automobila koji je namijenjen različitim potrošačima poput Kineza, Amerikanaca i Europljana.

Nijedna kao ona
Prema mojim istraživanjima, Tesla SUV je prošle godine prodan u 1,22 milijuna jedinica. Količina je porasla za impresivnih 64% u usporedbi s 2022., odnosno za gotovo 480.000 jedinica više. To je drugi razlog zašto je ušao u povijest. Nijedan drugi automobil bilo koje druge marke nikada nije postigao sličan godišnji rast.

Konačno, Tesla Model Y ušao je u povijest jer je to bilo prvi put da je potpuno električno vozilo predvodilo globalnu ljestvicu. Dosad su se tom rezultatu najviše približili Toyotini modeli s hibridnim motorima, no nisu svi to uspjeli. Dok svijet nastavlja prelaziti s automobila s motorom s unutarnjim izgaranjem na automobile s nultom emisijom, Tesla Model Y s ponosom može reći da je prvi zauzeo tu poziciju.

Mnogi japanski modeli u top 25
Niže na globalnoj ljestvici, Toyota je smjestila pet modela u prvih 10 zahvaljujući popularnosti RAV4 u Kini i Sjevernoj Americi, solidnim rezultatima obitelji Corolla (limuzina je pala za dva mjesta zbog povećane potražnje za bratom Corolla Cross), Camryjevom snažnu poziciju najpopularnije limuzine srednje veličine na svijetu i snažnu izvedbu Toyote Hilux, najpopularnijeg vozila na tržištima u razvoju.

Honda je također postigla dobre rezultate zahvaljujući CR-V-u koji je zauzeo treće mjesto. Civic sedan, Accord i HR-V također su ušli među 25 najboljih, pokazujući da je Honda vrlo jaka u Aziji i Sjevernoj Americi.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close