Automobili

Zato što sam kupio Alfa Romeo od 2 milijuna eura

Kakav je osjećaj naručiti jedan od najrjeđih automobila na svijetu? Pitali smo nekoga tko je to upravo učinio, Edwarda Glynna Bloomquista Jr., američkog kolekcionara podrijetlom iz Teksasa, koji je naručio jedan od trideset i tri nova Alfa Romea 33 Stradale koje će talijanski proizvođač proizvoditi u narednim mjesecima.

Upoznali smo gospodina Boonquista u Italiji, u muzeju Alfa Romea u Areseu, mjestu gdje su doneseni najvažniji izbori za prilagođavanje ovog kolekcionarskog superautomobila, nasljednika originalnog 33 Stradale.

Jer očito se ovakav automobil ne može kupiti od bilo kojeg trgovca: treba vam trgovina.

Kako “naručiti” 33 Stradale
Project 33 customer experience kreće od konfiguracije za koju je Alfa Romeo osmislio program “bottega”, naziv inspiriran renesansnim radionicama i karoserijama 1960-ih, pravim ateljeima u kojima su nastajala umjetnička djela prema uputama naručitelja.

Novi “Alfa Romeo shop”, konkretno, sastavljen je od tima profesionalaca stvorenih za blisku suradnju s kupcima koji namjeravaju kući ponijeti jedan od primjeraka ekskluzivnog superautomobila. To su posebni sastanci koji se održavaju na simboličnim mjestima kao što je Historic Council Room unutar Muzeja Alfa Romea, gdje se 1967. godine održao sastanak upravnog odbora koji je odobrio prvi 33 Stradale.

Danas, kao i tada, konfiguraciju koju zahtijeva kupac mora potvrditi komisija kojom predsjeda izvršni direktor Alfa Romea Jean Philippe Learned i sastavljena od menadžera različitih odjela Marke koji imaju zadatak odobriti projekt, osiguravajući poštovanje povijesti i ikoničnost automobila i njegovog imena.

Život za utrke
Svaki kupac je poseban po definiciji. G. Bloomquist Jr., naime, američki je poduzetnik iu našem intervjuu rekao nam je kako je velik dio svog života posvetio utrkama, istinskoj strasti zbog koje je stvorio tvrtku koja prati sponzorstva Indy Car prvenstva od 1990-ih.

Iz “strasti” za brzinom rodila se i strast prema marki Alfa Romeo, njegovana – objasnio nam je – čitanjem knjige Ferrari Rex Luce dal Montea i sudjelovanjem na nekoliko VN Formule 1 u Austinu, gdje je imao priliku voziti Giuliju Quadrifoglio na stazi: automobil koji je tada odabrao za svaki dan.

Jedinstven izbor
Mali spojler na prilagodbu koju je odabrao Bloomquist Jr. za svoj 33 Stradale: Alfa crvena boja karoserije, u kombinaciji s interijerima od tamne kože u stilu “60-ih” i, opet, trolisnim kotačima tipičnim za tvrtku.

Kako bi automobil bio jedinstven, poduzetnik je tada odlučio karoseriju opremiti brojem 14, što je bila posveta i samom Enzu Ferrariju, koji se s tim brojem utrkivao na natjecanjima u kojima je nastupao za marku Alfa Romeo, ali i bivši teksaški vozač A.J. Foyt, višestruki prvak Indianapolisa i Le Mansa kao i jedna od njegovih osobnih “legendi”.

U videu ćete pronaći rendere automobila koji još nije proizveden. Cijena? Nepoznato jer su pregovori strogo povjerljivi. Ali red veličine dao je CEO Jean Philippeimpresa prije nekog vremena tijekom konferencije za novinare: “Alfa Romeo je jedina marka koja može prodavati automobile za između 30 i 2 milijuna eura”.

Za mudre…

Najdragocjenija Alfa ikad
Novi Alfa Romeo 33 Stradale nasljednik je jednog od najrjeđih automobila na svijetu, 33 Stradale koji je dizajnirao Franco Scaglione koji je napravljen u samo 18 primjeraka između 1967. i 1969., opremljen kultnim 2.0 V8 motorom obujma s 230 KS na 8.800 o/min dizajnirao je legendarni inženjer Giuseppe Busso, a ovjes i postavke razvio je Carlo Chiti, tehničar koji je svoju povijest povezao s Autodeltom i Enzom Ferrarijem.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close