Automobili

Opel Junior, „mladački” koncept za gradove 80-ih

Pre Opel Adama i Karla, Junior je bio taj koji je otvorio eru ultra-kompaktnih automobila Kuće munje. Predstavljen 1983. na Salonu automobila u Frankfurtu, ovaj koncept predstavlja viziju buduće mobilnosti nemačkog brenda, koju sve više karakterišu – prema menadžerima tog vremena – mali automobili pogodni za grad.

Zaista, Junior je važan projekat, kako zbog svoje filozofije, tako i zbog svojih rešenja.

Ultra-kompakt za mlade
Dugačak 3,41 metar , koncept je Opel definisao kao „četvorosed posvećen mladim ljudima“ i pozicioniran je ispod Corse. Eksterijer u obliku jajeta (sa koeficijentom otpora od 0,31, dobar rezultat ranih 1980-ih) nosi potpis Gerta Hildebranda, dok je neobičan enterijer dizajnirao Kris Bengl.

Da li vam ova dva imena nešto znače? Prvi je bio autor novog MINI rođenog početkom 2000-ih, dok je drugi dao život seriji 5 i seriji 7 novog milenijuma.

Karoseriju karakterišu točkovi od 14″ i panoramski krov napravljen od dva plastična dela ili jednog staklenog komada. Prtljažnik ima dupli otvor, a svetla su integrisana u branik kako ne bi zauzimala mesto u prtljažniku.

Praktičnost do n-og stepena
U kokpitu se nalaze i druge zanimljive stvari . Opel presvlake sedišta mogu da se koriste i kao posteljina ili vreće za spavanje, dok se radio i zvučnici mogu ukloniti. Štaviše, preklapanjem zadnje klupe moguće je dobiti nosivost od 768 litara, što je veoma respektabilna vrednost za ovako kompaktan automobil.

Pretinci za odlaganje u vratima su gigantski i mogu da prime predmete dimenzija 105k30k10 centimetara, dok je instrument tabla sastavljena od različitih modula, od kojih je svaki povezan sa određenom funkcijom (tahometar, kilometraža i razna svetla upozorenja).

Pokreće ovu vrstu pretka Karla 1.2 benzinski motor od 55 KS koji može da dostigne maksimalnu brzinu od 150 km/h i troši 25 km/l .

Nažalost, prototip nikada nije postao stvarnost, možda zbog straha Opelove uprave od kanibalizacije prodaje Corse .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close