Automobili

Potvrđeno lansiranje Mazde CKS-80 za 2023. godinu u Evropi

Sportski automobil MKS-5 više nije jedina Mazda sa pogonom na zadnje točkove koja se prodaje u Evropi, pošto je CKS-60 sleteo na Stari kontinent. Ako vam treba više prostora, britanski ogranak proizvođača automobila najavio je da će CKS-80 sa sedam sedišta biti lansiran negde 2023. Tehničke specifikacije još nisu otkrivene, ali će ova dva SUV-a verovatno biti identična, osim razlike u veličina.

Ne samo da CKS-60 ima pogon na zadnje točkove, već je i prva Mazda koja koristi novu porodicu redni šestocilindričnih benzinskih i dizel motora, zajedno sa plug-in hibridnim sistemom.

CKS-80 će verovatno naslediti ove pogonske sklopove i izbor između pogona na zadnje točkove i pogona na sve točkove uparen sa automatskim menjačem sa osam brzina. Slično kao i Miata o kojoj smo pričali na početku, SUV srednje veličine ima sistem pod nazivom Kinematic Posture Control, koji smanjuje prevrtanje karoserije primenom kočnice na unutrašnji zadnji točak pri skretanju.

Mazda CKS-60 (2022)
Mazda CKS-60 (2022) u mašinsko sivoj boji
32 Slike
Koliko će biti CKS-80?
Mazda još ne kaže, ali podsećamo da je standardni dvoredni CKS-60 dugačak 4,74 metara sa međuosovinskim rastojanjem od 2,87 metara. U svojoj najtežoj konfiguraciji, koja je konfiguracija PHEV-a, CKS-60 teži skoro 2100 kg. Podrazumeva se da će CKS-80 biti nešto teži zbog proširenja karoserije za smeštaj trećeg reda sedišta.

Ovaj CKS-80 neće biti objavljen u Severnoj Americi, čak ni CKS-60. Umesto toga, Mazda će ponuditi modele CKS-70 i CKS-90.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close