Automobili

Prvi Corvette Z06 kabriolet prodat za milion dolara

Prvi primerak Chevrolet Corvette Z06 kabrioleta prodao je Baret-Jackson na aukciji u Palm Biču na Floridi. Ponude su porasle za samo nekoliko minuta i dostigle milion evra !

Osvojio ga je izvesni Rik Hendrik , predsednik i izvršni direktor Hendrik Automotiv Grupe. Čovek je takođe šef Hendrik motorsporta, koji je osvojio NASCAR kup 14 puta. Zanimljivo je da se ova aukcija ne radi o konkretnom modelu, jer automobil još nije ni proizveden . To jednostavno daje Riku pravo da nabavi prvi primerak američkog sportskog automobila u njegovoj verziji Z06, tako da Rik Hendrik i dalje može da konfiguriše svoje vozilo pre nego što ga primi i doda u svoju kolekciju.

Milion dolara neće prikupiti proizvođač, već američka organizacija Thurgood Marshall College Fund koja izdržava skoro 300.000 studenata. Prihod od ove prodaje je dodatak na prethodnu, gde je Corvette Z06 povodom 70. godišnjice prodata za 4,6 miliona dolara.

Podsećanja radi, Chevrolet Corvette Z06 pokreće atmosferski motor. To je 5,5-litarski V8 koji proizvodi respektabilnih 680 KS. Uparen je sa 8-brzinskim Tremec automatskim menjačem sa dvostrukim kvačilom koji snagu šalje isključivo na zadnje točkove.

„Trke su razlog zašto je Z06 razvijen 1963. i nastavlja da podržava razvoj putnih modela koji ih čine boljim na putu i ​​na stazi“, rekao je Tadge Juechter, izvršni glavni inženjer Corvette. „To takođe znači da smo testirali Z06 na najboljim stazama na svetu, od staze u Americi, ovde u Sjedinjenim Državama, do staze Nirburgring, u Nemačkoj.

Avaj, Chevrolet je morao da obustavi proizvodnju Corvette zbog nedostatka delova. Američki proizvođač, međutim, nikada nije precizirao koji delovi nisu na lageru. Zbog toga je postalo teško priuštiti američki superautomobil koji se takođe prodaje na starom kontinentu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close