Automobili

Smanjenje trošarina na gorivo? Vlada kaže “ne”

Gotovo da nema predaha za talijanske vozače, koji su svakim danom prisiljeni trošiti više kako bi svoje automobile napunili benzinom i dizelom. I danas prosječne cijene na benzinskim postajama rastu i sada dosežu 1,8-2,1 eura po litri (€/l), s vrlo visokim vrhovima na autocesti.

To je uglavnom zbog krize na Bliskom istoku, gdje rat između Izraela i Hamasa (koji ne može postići dogovor o “prekidu vatre”) dovodi u opasnost opskrbu naftom, a posljedično i opskrbu gorivom.

Opasnost je da će se sukob proširiti na susjedne regije, povezane s jednom ili drugom frakcijom i proizvode sirovu naftu. Poput Irana, države članice OPEC-a, organizacije zemalja izvoznica nafte, koja je – između ostalog – posljednjih mjeseci smanjila proizvodnju sirove nafte, smanjujući ponudu. Tržišta stoga reagiraju podizanjem međunarodnih cijena crnog zlata, zabrinuta zbog mogućih obustava opskrbe.

Brent – referentna vrijednost u Europi – sada se trguje na 89-90 dolara po barelu ($/b), dok je WTI – West Texas Intermediate, referentna vrijednost u Americi – oko 85,5 $/b. Proširujući naš pogled na cijelu 2024., Međunarodna agencija za energiju (IEA) predviđa da će Brent završiti godinu na 88,55 $/b.

Brent nafta: 89-90 $/b
WTI nafta: 85,5 $/b
Nema smanjenja trošarina
U međuvremenu, visoka cijena goriva ponovno je u središtu političke pozornosti, a ministar Adolfo Urso (odgovoran za Mimit, Ministarstvo poslovanja i proizvodnje u Italiji) upitan je u vrijeme za pitanja u dvorani od strane zastupnice Marie Chiare Gadda (IV, Italia Viva) mogućnost da Vlada procijeni novo smanjenje trošarina, kako je zatražila udruga FAIB (Talijanska autonomna federacija benzinskih postaja).

No šef odjela isključuje svaku mogućnost, jer je današnja razina cijena “jako drugačija” od one koju je zatekla prethodna Vlada, prisiljena rezati (trošak “1 milijardu eura mjesečno”) tek nakon gornje granice od 2,3 eura po litri ”.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close