Automobili

Spašen iz plamena, ovaj Jaguar KSKSS vredi 12 miliona evra

Jaguar KSKSS je sportski automobil napravljen u 16 ​​jedinica počevši od 1957. godine, kao drumska verzija sportskog automobila D-Tipe , dizajniran za trke izdržljivosti kao što je 24 sata Le Mana.

Trenutno je u opticaju ostalo samo 7 jedinica , a jedna će biti stavljena na prodaju na sledećoj aukciji RM Sothebi’s zakazanoj tokom prvih dana avgusta za Monterei Car Veek 2023. Mogao bi da postane najskuplji engleski automobil svih vremena, sa cenom više od 12 miliona evra. Evo detalja.

Malo ih je ostalo
Jaguar KSKSS, kako se i očekivalo, jedan je od najređih modela britanske kuće. Proizvodnja je prvobitno bila planirana za samo 25 jedinica , ali nekoliko primeraka je uništeno u požaru koji se dogodio u fabrici 1957. godine , a onih koji su stvarno u opticaju (ili ljubomorno čuvani u okviru dragocenih kolekcija) sada je samo 7 .

Tokom 2016. godine, sam Jaguar je najavio da će ponovo pokrenuti proizvodnju u malim serijama kako bi dostigao broj od 25 jedinica predviđenih u vreme projekta. Tokom ovih godina, neki od originalnih automobila prošli su važne estetske tretmane , kako bi sačuvali svoj originalni izgled, a da su mehanika ostala nepromenjena. Među njima je i KSKSS u pitanju, koji je spašen od plamena i koji će biti stavljen na prodaju na Monterei Car Veek-u 2023.

Jedan od najlepših
Kako je objašnjeno u aukcijskoj kući, primerak engleskog pauka, u nepogrešivoj tamnozelenoj boji, spada među najoriginalnije i najbolje očuvane danas postojeće.

Automobil je novi u Kaliforniji 1957. godine naručio vozač Lu Brero stariji, nažalost poginuo u tragičnoj saobraćajnoj nesreći pre samog preuzimanja automobila. Nekoliko nedelja kasnije kupio ga je britanski prodavac automobila Semi Vajs, vlasnik Oksford motorsa iz Sakramenta u Kaliforniji, koji ga je preprodao preduzetniku Sidniju Kolbergu iz San Franciska 1960.

Vremenom je određeno englesko otkriće postalo vlasništvo Entonija Bamforda (engleskog milijardera) i Kembela Meklarena (osnivača američkog UFC-a), stigavši do današnjih dana sa blokom motora , glavom menjača , zadnjom osovinom i originalnom karoserijom, koja odgovara na serijske brojeve sa kojima je izašla iz fabrike.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close