Automobili

Tesla: Oštar pad prodaje u drugom kvartalu

Nedostatak poluprovodnika, oporavak zdravstvene krize u Kini… kao i svi proizvođači, Tesla je morao da se nosi sa turbulencijama na automobilskom tržištu poslednjih meseci.

Američka kompanija je čak bila posebno pogođena, pošto su pravila obuzdavanja koja su nametnule kineske vlasti primorala firmu Elona Maska da zaustavi proizvodnju u svojoj Gigafabrici u Šangaju na nekoliko nedelja . Ako je aktivnost od tada nastavljena, uticaj ovog prestanka aktivnosti imao je značajne i očekivane posledice na Tesline komercijalne brojke.

Tako je sa 254.695 isporučenih vozila tokom drugog kvartala 2022. Tesla zabeležio pad od približno 18% u odnosu na prethodni kvartal. Ozbiljan nazadak, nakon neprekidne faze rasta više od dve godine.

Fabrika u Šangaju, otvorena 2018. godine, ima godišnji proizvodni kapacitet od 450.000 jedinica i predstavlja centar za proizvodnju i isporuku Teslinih vozila za Aziju, ali i Evropu i Sjedinjene Države. Prekid njene aktivnosti je naravno imao snažan uticaj na rezultati brenda.

Podsetimo , Elon Mask je u poslednje vreme bio prilično alarmantan u vezi sa finansijskom situacijom u Tesli, koja je uložila pozamašan iznos u novu berlinsku Gigafabriku , koja radi od marta.

Međutim, u kumulativnoj prodaji u poređenju sa drugim kvartalom 2021. godine, kompanija je zabeležila rast od 26%, na tržištu električne energije u procvatu. A njena fabrika u Frimontu, Kalifornija, dostigla je rekorde proizvodnje od svog pokretanja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close