Automobili

Audi SK5 Sportback (2021) na testu: Više nego brz i uglađen?

Najnoviji S model zna kako da zabavi
Sta je ovo?
Apsolutno neizbežno. Kupe verzija Audijevog sportskog SUV-a srednjeg ranga, novi SK5 TDI Sportback. Kao i obično, malo je nepraktičnije i skuplje. Dakle, može se pretpostaviti da će se fantastično prodavati. Očekuje se da će Sportback u budućnosti predstavljati oko trećinu ukupne prodaje u K5 . Ako uzmete u obzir da je K5 prošle godine ponovo bio treći najmoćniji model iz Ingolstadta, to je puno automobila.

Zato pretpostavite da ćete uskoro videti puno SK5 Sportbacks ispred joga studija / organskih pijaca / veganskih pop-up restorana u vašem području. Naravno, zahvaljujući kosoj liniji krova i neravnom … uh … kupeu straga, znatno je moderniji i elegantniji od konvencionalnog SK5, je li to jasno?

Na kraju krajeva, treba mu pripisati čast što sa gotovo identičnim dimenzijama teško da gubi bilo koji enterijer. Zapremina prtljažnika je oko 500 do 1.470 litara, u poređenju sa 520 do 1.520 za ne-Sportback.

Konkurencija dolazi uglavnom u obliku BMV-a Ks4 M40d sa 340 ks i Mercedesa GLC 400d sa 330 ks. Nakon poslednjeg liftinga, trolitarski šestocilindrični dizel u oba SK5 proizveo je šest KS manje nego ranije. Ukupno iznosi 341 ks, obrtni momenat je i dalje na 700 Nm, slično brodskom dizelu. Sa svojim 48-voltnim hibridnim sistemom i dodatnim električnim kompresorom, V6 je složen kao i uvek, ali mnogo je učinjeno na poboljšanju njegove odzivnosti.

Tačno, bilo je nešto!?
Audijev šestocilindrični dizel nedavno je imao – recimo – „mali“ problem sa svojim gadnim kolegom turbo zaostatkom. Ili drugačije rečeno: ako pritisnete gorivo, dugo ništa nije došlo. To nije bilo baš lepo jer je kašnjenje bilo zaista neobično veliko. Rezultat je bilo puno kritika štampe i kupaca, a Audi je reagovao.

Između ostalog, vazdušno hlađenje je prebačeno sa hladnjaka vazduh-vazduh u odbojniku na indirektni hladnjak voda-vazduh u unutrašnjem V motoru. Skraćeni usisni disajni putevi podržavaju brže nakupljanje potisnog pritiska, a takođe mogu zagrejati usisni vazduh ubrzo nakon pokretanja motora. Pored toga, u turbopunjaču se okreće manji i lakši kompresorski točak, koji se brže okreće.

Blagi hibridni sistem od 48 volti sa generatorom pokretača kaiša i litijum-jonskom baterijom treba da uštedi do 0,7 litara na 100 kilometara i trebalo bi da bude nadaleko poznat. Kompresor na električni pogon (uvek podržava turbopunjač kada izduvni gasovi još uvek daju premalo energije za svoj pogon) sada se koristi češće i u većem području mape motora. Pored toga, optimizovana je interakcija sa blagim hibridnim sistemom, turbopunjačem, motorom i automatskim menjačem.

Kada je reč o naknadnoj obradi izduvnih gasova, Audi koristi dvostruko ubrizgavanje ureje za revidirani V6, koji je u skladu sa Euro 6d ISC-FCM AP standardom za emisiju štetnih gasova. Povezani rezervoar za Adblue sadrži 24 litra.

A da li su mere pomogle?
Definitivno. Ponašanje reakcije poput ponašanja atmosferskog Porsche motora, naravno, još uvek ne treba očekivati, ali teško da je ostalo išta od očigledne startne slabosti. Dizel pravilno izlazi iz kvrga, a zatim vas udari u relativno širok srednji položaj sa vrlo velikim zakretnim momentom na matici. Čak se i relativno slobodno i voljno okreće, makar za dizel. Uprkos težini EU (uključujući vozača) od gotovo 2,1 tone, SK5 u svakom trenutku stvara vrlo zabavne količine potiska unapred.

Pored toga, nudi vrlo uglađeno iskustvo vožnje, sa malo podsećanja na dizel motor u smislu uglađenosti. Sve u svemu, tome je sigurno zaslužna ZF osmostepena kutija, koja je brza, glatka i dobro prilagođena motoru. I ponekad apsurdni „zvuk motora“ iz zvučnika. Naročito se u dinamičnom režimu alarmirano klima i zuji. Kao da je interni petocilindraš iz RS 3 i Co. poslat u studio za snimanje … dok je proždirao ogroman komad torte.

Što se tiče potrošnje, međutim, morate očekivati da će performanse i težina uzeti svoj danak. Audi mu daje 7,0 litara, prema brodskom računaru bilo je oko devet, ako malo snažnije okrenete točak, što motor i dinamičke mogućnosti automobila prilično privlače, možete brzo dobiti desetku pre decimalna tačka.

Dakle, da li ovaj sportski SUV kupe zapravo nudi užitak u vožnji?
Apsolutno. Moram da priznam da sam prilično ljubitelj onoga što Audi u poslednje vreme radi sa svojim S modelima. Trenutno se mnogo toga ide u dobrom smeru.

“Sportski diferencijal čini SK5 automobilom koji iznenađujuće oseća pogon na zadnjim točkovima i zabavu.”

Za razliku od četvorocilindričnog K5 sa prilično teškim “ultra” sistemom pogona na sve točkove, SK5 ima Audijev pogon na sva četiri točka Torsen Kuattro sa osnovnom raspodelom od 40:60 u korist zadnje osovine. U zavisnosti od situacije u vožnji i nivoa prianjanja, međutim, prema Audiju, do 70 procenata sile može biti usmereno napred, a do 85 procenta pozadi. Intervencije kočenja takođe se primenjuju na sva četiri točka (vektor obrtnog momenta) kako bi se smanjilo podupravljanje.

Tu je i opcionalni sportski diferencijal koji žonglira snagama između zadnjih točkova. Za SK5 Sportback, dinamika vožnje Ingolstadta učinila ga je malo agresivnijim, tj. Zadnji točak na spoljnoj strani zavoja se baca češće i žešće sa obrtnim momentom u zavojima.

Efekat je jasno primetan i pretvara SK5 u automobil koji iznenađujuće oseća pogon i zabavu na zadnjim točkovima, a ponekad preterano upravlja ako želite. Za oduševljene vozače koji vole da se malo više zabave sa svojim SUV-om na zavojitim putevima, Sportdiff je apsolutni dodatak koji se mora imati.

Pa da li se osećate kao SUV performansi?
Ne baš. I to je jednako dobro. Neki od ovih kandidata su toliko usredsređeni, zategnuti i nervozni da se čovek pita zašto ste morali da kupite SUV da biste si uništili kičmu (da, razgovaram s vama, dragi BMV Ks3 M ). Ovaj K5 se očigledno razlikuje. Celo njegovo biće je opuštenije. Zaista je brz, ali uvek vozi mirno i mirno.

Upravljanje je naravno relativno direktno i precizno. Takođe se oseća manje veštački nego što biste mogli znati iz prethodnih S modela. Međutim, ne treba očekivati beskrajne količine povratnih informacija.

SK5 TDI Sportback standardno dolazi sa prilagodljivim sportskim vešanjem, ali testni automobil je imao opciono vazdušno vešanje. Nudi vrlo pristojnu mešavinu udobnosti i kontrole tela. Srećom, SK5 se ne trudi da bude podignuti superautomobil. Ne sedi kruto i ultra ravno kroz krivinu, dozvoljeno mu je malo pomeranje i vrlo dobro vam govori gde su ograničenja. U sportskom pogledu, još uvek ima mesta za RS K5. Da li se to ikada dogodilo, drugo je pitanje .

Kao i uvek, zbog vuče se apsolutno nema na šta žaliti. Kao što se i očekivalo, ovo je bomba. Suspenzija takođe deluje vrlo homogeno i u celini vrlo udobno. Samo u dinamičkom režimu ona se može malo zagušiti kratkim udarcima.

Kako je unutra?
U kokpitu se SK5 Sportback ne razlikuje od konvencionalnog SK5. Armaturna tabla, 10,1-inčni infotainment, 12,3-inčni displej sa instrumentima, sportski volan i izbor presvlaka / dekora su identični.

Ergonomija je dobra, struktura kontrola info-zabave izgleda jednostavno i logično, čak i da je lepše zadržati kontroler za okretanje i ne oslanjati se samo na kontrole na dodir. Na kraju krajeva, isključena je kontrola klimatizacije, grejanja sedišta i režima vožnje. Ovde još uvek postoje vrlo klasične operativne jedinice, što predstavlja veliko olakšanje.

Sedeći položaj u prvih nekoliko sekundi izgleda pomalo visoko i uspravno, ali brzo se naviknete. Sami stolci su vrlo udobni, ali ipak nude veliku podršku.

Pogled unazad je manje dobar zbog modifikovanog oblika tela. Prostora pozadi nema dovoljno, ali je definitivno dovoljan. Uprkos kosoj liniji krova, ima dovoljno prostora za glavu. Mojih 1,85 metara u najmanju ruku nije bilo dovoljno za uspostavljanje intimnije veze sa headlinerom.

Prtljažnik izgleda prilično duboko, prag za utovar je prijatno nizak. U kombinaciji sa vazdušnim oslanjanjem, automobil se takođe može spustiti za 50 mm pozadi radi lakšeg utovara pritiskom na dugme. Pored toga, zadnje sedište se može pomerati i podesiti naslon, što u najboljem slučaju povećava zapreminu tereta na 570 litara.

Zaključak: 8/10
Molimo odlučite sami da li novi zadnji kraj SK5 Sportback poboljšava sliku ili daje odlučujuću izjavu o dizajnu. Iz praktičnih razloga, ništa značajno ne govori protiv njega, osim naravno što je oko 2.000 evra skuplji od uobičajenog SK5 . Ako želiš da budeš lepa, ovde moraš bar da patiš.

Što se tiče vožnje, SK5 Sportback je takođe reper. Ponašanje TDI-ja u reakciji se poboljšalo; sveukupno, sa monstruozno snažnim dizelom i njegovim uravnoteženim, opuštenim ponašanjem u vožnji, definitivno je jedno od krajnjih oružja velikog dometa.

Definitivno nije punokrvni SUV performansi (za to bi postojao mogući RS K5), ali ipak nudi mnogo zabave u vožnji sa vrlo korisnim kvalitetima šasije i iznenađujuće zadnjim pristrasnim dizajnom pogona na sva četiri točka.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close