Automobili

Do tri varijante za Toiota Iaris GRMN?

Toiota GR Iaris nije dovoljna. Japanski proizvođač već neko vreme radi na još sportskijem modelu koji bi mogao da dostigne maksimalni potencijal svoje šasije i motora. Japanski magazin Mag-Ks pruža dodatne detalje o specijalnoj verziji koja bi se jednostavno mogla nazvati „GRMN “ i biti prikazana na Salonu automobila u Tokiju koji će se održati od 14. do 16. januara 2022.

Tri duše
Već smo videli ime “GRMN” na prethodnom Iarisu. Međutim, ovaj model, od kojih je proizvedeno samo 600, bio je opremljen 1,8-litarskim motorom od 212 KS, što nije bilo nikakve veze sa onim što Tojota planira za novi.

Ovaj Iaris je već viđen na testiranju na Nirburgringu i, prema japanskom časopisu, biće ponuđen u tri varijante , uključujući standardni model i više orijentisan na stazu. Govori se i o više spartanskom „reli pakovanju” dizajniranom za terensku upotrebu sa posebno podešenim vešanjem i felnama od 15 inča.

Spreman za trku
Očekuje se da će ultra-sportske verzije Toiote Iaris-a spojiti trocilindrični motor od 1,6 L koji razvija do 272 KS i 390 Nm obrtnog momenta. Ispod haube, međutim, promene će uključiti i menjač sa kraćim prenosnim odnosima, snažnije kvačilo i mehanički diferencijal sa ograničenim proklizavanjem.

Iaris GRMN mogli izgubiti dodatnih 30kg , koja bi dala ukupnu težinu 1250kg za baznu verziju i oko 1260kg za staze pripremljene verzije. Potonji će biti opremljen nizom dodatnih aerodinamičkih dodataka i, da bi kompenzovala povećanje težine, Tojota bi morala u potpunosti da ukine zadnja sedišta i intenzivno koristi karbonska vlakna.

GRMN bi trebalo da bude 10 mm širi i 10 mm niži od GR. Prema Mag-Ks-u, proizvodnja će početi u julu 2022. sa ograničenjem od 500 jedinica . Pored Platinum Vhite, Precious Black i Emotional Red boja koje su već dostupne na GR, biće i opcija Matter Grei (ograničena na 50 jedinica).

Pored toga, Toiota bi mogla da ponudi personalizovani program za prilagođavanje podešavanja automobila ukusima i stilovima vožnje svojih kupaca.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close