Automobili

DS 4 test – Ideja o francuskoj premiji

Da li se DS 4 podiže na nivo nemačkih premija?
Prošlo je već 6 godina kako više ne kažemo Citroen DS 4, već DS 4 . Međutim, nastavljamo da redovno čujemo naziv marke sa Ševronima kao prefiksom. Mora se reći da je tako kompaktna limuzina rođena 2010. godine, a na tržište je plasirana 2011. godine. Prije 2015. godine oslobodila se svog tutorstva, za svoje posljednje tri godine života.

Ali ovde se ponovo rađa iz svog pepela za potpuno novu i drugu generaciju sa potpuno obnovljenim stilom i koja konačno daje sredstva za svoje vrhunske ambicije. Da li je potrebno sve što je potrebno za preuzimanje Audija A3, BMV serije 1 i drugih Mercedesa klase A na sopstvenoj zemlji? Ovo ćemo videti u ovom prvom stisku.

Stil koji je izdvaja
U doba kada se svi automobili kritikuju zbog sličnosti, DS ima svoj stil. Očigledno sa trendovima u skladu sa vremenom koje nalazimo i na ovom novom DS 4, ali je jasno da nova kompaktna limuzina nastoji da zavede izdvajajući se od ostalih.

Veliki naplatci, povišen razmak od tla, crte karaktera na karoseriji veoma izražene, DS 4 vintage 2021 ima karakter. Ali gledajući to, posebno primećujemo da ovaj DS 4 označava evoluciju dizajna brenda ka nečemu elegantnijem. Hrom je diskretniji, svetla su tanja, LED „očnjaci“ su razrađeniji. Da li bi DS pronašao estetski recept koji mu omogućava da se približi premiji?

Takođe je estetski dinamičan, posebno u profilu sa vizuelnim podmetanjem koje se sastoji od “štipanje” karoserije uzvodno od lukova zadnjih točkova, sa širokim pragovima koji nisu ofarbani u boju karoserije, karoserija izgleda tanja i širim zadnjim bokovima.

Konfiguracija DS 4 počinje izborom „verzije“, razumevanjem izgleda, spoljašnjim estetskim izborom, u zavisnosti od toga šta želite: elegantniji „normalni“ DS 4, elegantniji DS 4 Performance Line. Sportski i DS 4 Cross, avanturističkog izgleda.

Za ove prve testove DS 4 izabrali smo “normalnu” verziju opremljenu motorom PureTech 225 i Cross verziju koja je elektrificirana, sa priključnim hibridnim motorom od 225 konjskih snaga.

Čist enterijer …
Dobra vest je da se ova evolucija ka više elegancije spolja nalazi i iznutra sa nečim očigledno prefinjenijim. Trezveniji. Kao da se DS sada preuzima kao vrhunski brend i da više ne mora biti privlačan da bi se osećao kao jedan. Bar vizuelno, na to ćemo se vratiti za nekoliko trenutaka.

Kontrolna tabla se na prvi pogled lakše „čita“, što nije nužno bio slučaj sa DS 7 na primer. U centru, veliki 10-inčni infotainment ekran, tik iznad tanke trake kontrola (odmrzavanje, klima uređaj itd.). Ako je veoma elegantan, u upotrebi i u zavisnosti od osvetljenosti, simboli nisu uvek vrlo čitljivi. Otvori za vazduh su savršeno integrisani, gotovo nevidljivi, a takođe nam se jako sviđa i ovo dugme za prečicu zaglavljeno na upozorenju koje omogućava vrlo brz pristup meniju koji se odnosi na držanje u redu. Deaktivira se za nekoliko sekundi.

Da bismo ostali u pozitivi, podcrtajmo materijale, sklopove, završnu obradu, vrlo elegantne, koji dobro ispunjavaju kredo oznake koja treba da predloži da odražava “francusku eleganciju”. Drugi deo DS -ove mantre je tehnologija. I tu se kvari.

… ali tehnološka loša probava
Nije da ovaj DS 4 nije pretrpan njime. Naprotiv, dovoljno je dovoljno. 7-inčni ekran sa instrumentima iza upravljača, nije ogroman, ali vrlo čitljiv i omogućava prikaz mnogo informacija. 21-inčni head-up ekran koji može prikazati navigaciju, posebno uspešan sistem, čak i bez proširene stvarnosti, kao kod nekih konkurenata iz cele Rajne. 10-inčni centralni ekran sa mnogo menija, prilagodljiv, sa odzivnim panelom (konačno na PSA!). To su već 3 izvora informacija, plus zgodna dodirna tabla!

Smešten neposredno ispred kontrole menjača, omogućiće vam pokretanje glasovne komande ili unos znakova, koje još nismo uspeli da testiramo, jer softver testnih automobila nije ažuriran. S druge strane, to nam je omogućilo pristup prečicama (podesite svoju omiljenu radio stanicu, vašu idealnu temperaturu klima uređaja …) koje su prikazane … na centralnom ekranu! Ekran osetljiv na dodir za kontrolu drugog ekrana osetljivog na dodir? Iskreno, to se graniči sa smešnim.

Tako da razumemo da je to više na dohvat ruke od centralnog ekrana. Ali zašto ne biste prikazali poznate prečice direktno na ovom ekranu osetljivom na dodir? Integracija ovih tasterskih prečica na Peugeot 308 deluje mnogo intuitivnije.

Udobnost plug-in hibrida
Tokom ovog prvog kontakta sa DS 4 uspeli smo da sednemo za volan dva različita modela, dva najmoćnija u asortimanu. Svaki razvija 225 konjskih snaga, prvi je potpuno termički, 1.6 turbo 4-cilindrični, drugi plug-in hibrid.

Jasno je da je najbolje odobrenje dobilo elektrificirani DS 4, koji kombinuje 1.6 turbo 4-cilindrični agregat sa 180 konjskih snaga sa elektromotorom od 110 konjskih snaga i baterijom od 12,4 kVh. Na satu, napunjena baterija, naš DS 4 E-Tense ima 52 km dometa pri nultim emisijama.

Od prvih okreta točkova, hibridizacija pokazuje svoju superiornost u odnosu na sve termičke: gde PureTech 225 teži klepetanju i nekoliko trzaja pri maloj brzini, posebno u gradu, električni se savršeno uklapa u ove situacije i lako i tiho klizi u saobraćaj . Prebacivanje sa električnog na termalno je glatko, a vožnja je još glatkija i udobnija da je sedište na brodu odlično i da ukupna zvučna izolacija nije manja.

Osim toga, električna takođe igra svoju ulogu u snažnim vremenima, čak i ako se termički teži čuti, dok se čini da je 225 konja čisto termalne verzije mnogo manje. I to iako postoji 200 kilograma praznine u bateriji između dva modela.

Pošto smo govorili o udobnosti, dodajmo i prisustvo u našim testnim modelima vrlo dobrodošle opcije: DS Active Scan suspenzija. Pod ovim varvarskim imenom krije se ovjes koji će se prilagoditi profilu puta, predvidjeti olakšanje, zahvaljujući kameri koja čita put nekoliko metara ispred vozila. Pravi plus za udobnost, koja se i dalje naplaćuje 1100 evra.

Potrošnja
Evo podataka zabeleženih tokom naših testiranja DS 4, u PureTech 225 motoru i u E-Tense 225 plug-in hibridu, mešajući grad, državu i autoputeve, pročitane na brojaču kilometara automobila:

DS 4 PURETECH 225
Broj kilometara 144 km
Prosečna brzina / Vreme 39 km / h / 25 °, sunce
Prosečna potrošnja 7,2 l / 100 km
DS 4 E-TENSE 225
Broj kilometara
84 km

Prosečna brzina / Vreme 47 km / h / 22 °, ned
Prosečna potrošnja 2,8 l / 100 km
Zaključak
U vreme obračuna, rezultati su pomešani za ovaj DS 4. Uhvaćeni smo između dva osećanja: s jedne strane osećaja da je DS zaista doradio mnogo toga, estetski, ergonomski, u poređenju sa prethodnim modelima. Ali tamo gde je brend dostigao određenu zrelost, nastavlja da želi da učini previše, posebno tehnološki, kao da ga to čini legitimnijim u odnosu na reference u segmentu. A ako težimo da se izgubimo u ovom rušenju tehnologije, to nam i dalje omogućava da nabavimo napredne sisteme.

Vrhunski, ovaj DS 4 je očigledno, makar samo po prezentaciji, materijalima i sopstvenoj ličnosti. Njegova plug-in hibridna motorizacija takođe nudi vrlo dobro odobrenje za model, koji nema čega da se stidi u poređenju sa onim što se radi među Nemcima. Štaviše, nemački, skoro da jeste jer se sastavlja u Risselheimu, u Opelu.

Konačno, što se cene tiče, DS 4 se pojavljuje kao osnova nešto ispod 30.000 evra u svojoj osnovnoj verziji PureTech 130. Sa benzinskim motorom Puretech 225 računajte najmanje 42.200 evra, a od 38.200 evra za plug-in hibridni E- Napeto 225.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close