Automobili

Engler Desat: V10 super četvorka od 1100 KS!

Super bogataši imaju na raspolaganju razne superautomobile i hiperautomobile koji se ponekad prodaju za nekoliko miliona evra. Uobičajeno je da prestižni proizvođači automobila proizvode model ograničene serije, koji samo ručno odabrani kupac može sebi priuštiti.

Brend Engler Automotive gura kapu još dalje, nudeći potpuno drugačiji model od onoga što smo navikli da vidimo. To zapravo i nije automobil, već ‘kuad’, odnosno ‘super-kuad’, kako objašnjava njegov proizvođač. Može da prevozi samo dva putnika, jedan sedi iza drugog, i ima upravljač.

Na veb lokaciji proizvođača saznajemo da Desat ima 5,2 L V10 motor pozajmljen od Audija R8 i Lamborghinija Huracana . Engler Automotive precizira da razvija 1100 KS i da je u stanju da ubrza od 0 do 100 km/h za 2,5 sekunde . Maksimalna brzina ovog četvorocikla je 350 km/h. Međutim, prisutni u vreme njegovog pojavljivanja u Salon Prive (Velika Britanija) nagovestili su da je stvarna snaga mašine „samo“ 600-650 KS.

„Animiran svojim moćnim 5,2-litarskim V10, razvija neverovatnih 1100 KS za praznu težinu od samo 1100 kg. To nam omogućava da budemo ekskluzivni član „kluba“ odnosa snage i težine od 1/1 , koji trenutno zauzima vrlo malo hiperautomobila“ , možemo pročitati na veb stranici proizvođača.

Sa dužinom od 4670 mm (2650 mm međuosovinskog rastojanja) i 950 mm visine, Desat je opisan kao „revolucionarni Superkvad […] tako što se vozač stavlja u centar vozila, Desat nudi taktičnost i uključenost visceralnog osećaja superbicikla sa sirovim brzina i drama hiperautomobila“ .

U ovoj fazi, Engler Automotive nema detaljne informacije o proizvodnji i ceni svoje mašine. Bez sumnje će se proizvoditi za mnoštvo senzacionalnih bogataša i prodavati po šestocifrenoj (ili čak sedmocifrenoj) ceni. Pre završetka, treba napomenuti da je predstavljen 2020. godine u žutoj livreji. Od tada je pao u zaborav do drugog pojavljivanja u engleskom salonu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close