Automobili

Euro 7 najmanje od 2026. godine, zahtev Folksvagena

Zakonodavstvo o Euro 7 još uvek mnogima ne odgovara. Nova pravila o nivoima zagađenja novih automobila koji se prodaju u Evropi izazvala su mnogo diskusija, od velikih proizvođača do trgovinskih udruženja i sada su ponovo u centru pažnje zbog stava koji je zauzeo Folksvagen .

Nemački gigant je zapravo objavio „dokument o stavu” u kojem zvanično traži od Evropske unije da odloži stupanje na snagu Eura 7, zakazano za 1. jul 2025, za najmanje godinu dana.

Potrebno je vreme
U dokumentu Folksvagen traži da se primena novih standarda za emisiju izduvnih gasova za nove automobile odloži za jesen 2026. godine, čime se odlaže za nešto više od godinu dana, da bi stigla na jesen 2027. sa svim modelima koji se prodaju u Evropi kako bi bili u skladu sa njima.

Prema Volfsburgu, da bi se ispoštovao ovaj rok, zakon mora da bude efikasan, dakle oklopljen u svim svojim oblicima, do sredine 2024. godine, kako bi potom proizvođačima dali dve godine da počnu da primenjuju predviđene standarde i tri godine da ih prilagode celokupna proizvodnja.

Dok sa jedne strane Folksvagen traži više vremena, sa druge strane se zalaže za to da se pregovori o Euro 7, u kojima će učestvovati Evropski parlament i Savet, nastave ekspeditivno bez odlaganja što bi moglo da stvori probleme proizvođačima.

7 evra, kako to radi
Na osnovu Folksvagenovog zahteva, poslednjeg po redu za kritiku novog zakonodavstva, postoje sve stroža pravila o emisiji koja nameće Euro 7 . U stvari, neće se više razmatrati samo oni u izduvnim gasovima (koji će biti revidirani i takođe će se uzeti u obzir amonijak i formaldehid), već i oni od kočnica i guma, čak i za električne automobile.

Pooštravanje koje mnogi proizvođači smatraju preskupim – što će negativno uticati na cene automobila – i nemoguće ga je sprovesti u tako kratkom roku. Sa svoje strane, Evropska unija veruje da Euro 7 mora postati stvarnost što je pre moguće, kako bi se odmah smanjile emisije.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close