Automobili

Ferrarijev električni terenac

Prema Car Magazineu, Cavallino bi radio na novoj platformi za dva potpuno električna modela, od kojih jedan s visokim kotačima, a Ferrari će sada predstaviti prvi SUV u svojoj istoriji. Automobil, teško prerušen i pod maskom Maseratija Levante, takođe je prvi put primećen na ulici. Danas postoje i druge vrlo zanimljive indiskrecije za onu koja se interno identificira s kodom F175 i koja će, po svoj prilici, na tržište stići kao Purosangue. Najsočnije se odnosi na činjenicu da bi automobil mogao biti i hibridni … i električni.

 Čekajući 2022. godinu, Ferrari Purosangue trebao bi biti predstavljen početkom 2022. godine i uglavnom će iskorištavati arhitekturu sportskih automobila Maranello s prednjim motorom. U stvarnosti, međutim, također će usvojiti rješenja iz automobila sa srednjim motorom Cavallino. To barem otkriva engleski magazin Car, koji kao izvor navodi neodređenu figuru u Kući koja je očito ostala pokrivena anonimnošću. 

Automobil će 2022. godine debitirati s termičkim verzijama (može montirati motore V12, V8 i V6), ali će potom proširiti asortiman hibridom koji će iskoristiti šemu izvedenu iz SF90 Stradale, čija 1.000 KS dolazi iz 3 V8, 9-litarski turbopunjač u kombinaciji sa 3 elektromotora (ovdje je video snimak tehničkog pregleda koji smo obavili s Ferrarijevim dizajnerima). U slučaju Purosanguea, električne jedinice mogle bi biti čak četiri, poput pogonskih kotača, iako bi ukupna snaga trebala biti manja. 

Hoće li biti i električni? Izbor hibrida, detaljnijim pregledom, čini se gotovo obaveznim, s obzirom na trenutnu panoramu. Pooštravanjem propisa protiv zagađenja, zapravo, čak će i Ferrari biti prisiljen usredotočiti se na sve efikasnije modele. To čine i drugi proizvođači specijalizirani za automobile visokih performansi, poput Lamborghinija, čiji bi električni mogao stići ranije nego što se očekivalo, ili poput McLarena. 

Povratak na Ferrari: koji bi automobil za debi sa nultom emisijom bio bolji od SUV-a, koji dolazi upravo da bi povećao obim prodaje i otvorio put marki ka novim tržišnim rezovima? Automobil ide još dalje i navodi da se na još dva automobila već rade u Maranellu, interno označenima kao F244 i F245, što će biti prvi Ferrari s nultom emisijom u istoriji. 

Još uvijek nije jasno hoće li bilo koji od njih dvojice biti Pureblood BEV ili će to biti dva različita automobila, uključujući gotovo sigurno SUV koji će proizaći iz Purosanguea. Rođeni bi se na skateboard platformi dizajniranoj od nule za električni pogon i smjestili bi veliku bateriju, kapaciteta između 80 i 100 kWh. Beskompromisni sportski izgled Idući dalje od pogonskog sklopa, Purosangue će učiniti sve da ostane vjeran DNK marke. 

Sam Sergio Marchionne to je izjavio krajem 2017. godine, kada je potvrdio da se već radi na projektu onoga što će biti (i biće) najsportskiji SUV na svijetu. To je ubrzo ponovio Louis Camilleri, koji je u jednom intervjuu rekao: „Mrzim čuti riječ SUV u istoj rečenici u kojoj postoji riječ Ferrari; naš novi model biće jedinstven u svim pogledima i redefinirat će koncept SUV-a iznad svih očekivanja ”. Šta za sada znaju da će biti sportskiji od bilo kojeg drugog SUV-a na tržištu, sigurno je. 

To će biti vrlo vjerovatno plug-in hibrid. Izvori u Ferrariju također kažu da bi mogao imati četvero vrata, a stražnja mala i skrivena, koja se otvaraju u vjetar. To bi bilo rješenje koje bi omogućilo oslobađanje od B stuba kako bi se olakšao pristup zadnjim sjedalima. Automobil bi mogao imati promjenjivu visinu zračnog ovjesa, četiri sjedala i cijenu u skladu s ostatkom Ferrarijeve proizvodnje. 

Cjenik bi, prema glasinama, trebao iznositi oko 300.000 eura, mnogo više od prirodnog konkurenta Urusa. Kao i Urus za Lamborghini, Purosangue će omogućiti Ferrariju da udvostruči prodaju do sredine decenije, dovodeći Prancing Horse na oko 16.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close