Automobili

Ford Ranger Raptor (2023) sada i kao dizel

Tamo gde piše Raptor, fan zapravo očekuje glupe količine performansi i gluposti. Ovo je samo delimično bio slučaj sa prvom generacijom Ford Ranger Raptora. Okrivite: 2,0-litarski četvorocilindrični tvin-turbo dizel. Kao jedini izvor energije. NJegovih 213 KS i 500 Nm obrtnog momenta zvučali su prilično dobro u izolaciji. Ali samo su morali da gurnu 2,5 tone zabavnog kamiona i to je bilo manje-više uspešno.

Radost je bila veća kada je naslednik sa šestocilindričnim benzinskim motorom od 3,0 litara sa turbo punjačem skrenuo u krivinu. Ima 292 KS, 491 Nm i dosta energično prenosi salo (debelo po evropskim standardima). Od 0-100 km/h ubrzava za 7,9 sekundi, Sense je na 181 km/h. Međutim, VLTP potrošnja od 13,8 litara nije nužno žuta boja jajeta. Verovatno iz tog razloga, Plavi oval zapravo ponovo vadi dizel iz podruma.

2,0-litarski EcoBlue dizel motor isporučuje 210 KS i 500 Nm obrtnog momenta u Ranger Raptor-u 2023. Kao i V6 benzinski motor, uparen je sa dobro poznatim 10-brzinskim automatskim menjačem i elektronski kontrolisanim e-4VD pogonom na sva četiri točka. Maksimalna brzina dizel Raptora je 180 km/h. U prethodniku je bila 177 km/h.

Ford ne navodi vrednost od 0-100 km/h . Prvom Raptoru je trebalo dobrih 10,5 sekundi. Slično bi trebalo da bude i ovde. Ford takođe ne daje nikakve informacije o potrošnji dizela. Prethodnik je zvanično bio 8,9 litara. Potrošnja između 10 i 12 litara bila je realna u svakodnevnom životu.

Prema Fordu, dve verzije novog Ranger Raptora izgledaju „skoro kao blizanci“. I ovde vidimo masnu FORD masku hladnjaka, čeličnu zaštitu podvozja debljine 2,3 mm ili felne od 17 inča sa gumama 285/70 AllTerrain. Čak su i dve izduvne cevi usvojene.

Sistemu pogona na sva četiri točka e-4VD se pridružuje i diferencijal zadnje osovine koji se može 100 posto zaključati na Raptoru za zakucavanje. Pored toga, postoji dvostepena prenosna kutija koja se elektronski kontroliše i, u zavisnosti od zahteva, usmerava do 50 odsto obrtnog momenta motora na prednju osovinu.

Sa 256 milimetara na prednjoj osovini i 290 milimetara na zadnjim točkovima, hod vešanja je izdašan kao i obično. Zavojne opruge umesto lisnatih se koriste na krutoj zadnjoj osovini Raptora. Vatova veza na kućištu diferencijala je dizajnirana da spreči bočno pomeranje osovine tokom kompresije.

Klirens od tla je 266 milimetara, prilazni ugao je 32 stepena napred i 27 stepeni pozadi. Raptor može da nosi do 2,5 tone na udici.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close