Automobili

Hispano Suiza Carmen Boulogne: U pokretu u umetničkom delu

Na testu je snažan 1,119 PS i skuplji električni hiper automobil preko 1,7 miliona evra
Posle više od 70 godina neaktivnosti, brend Hispano Suiza ponovo je sleteo na Međunarodni sajam automobila u Ženevi 2019. godine i predstavio jedinstvenu kreaciju: Carmen . Električni hiper automobil sa aluzijama na istorijsko nasleđe brenda, nazvan po unuci osnivača: Carmen Mateu.

Ovim udarcem, Hispano Suiza vratio se u centar pažnje auto industrije. Marka sa rodom u logotipu koju su 1904. godine u Barseloni osnovali Damia Mateu i Marc Birkigt, ponovo je pokrenuta – nakon prekida proizvodnje 1946. godine.

Od samog početka bilo nam je jasno da moramo da testiramo ovaj ručno izrađeni ekskluzivni sportski automobil. Sada je vreme za to.

Šta je posebno u ovom posebnom izdanju? Pored povećanja performansi i cene, ima dizajn i postavke inspirisane moto sportom. A ovo je takođe veza sa francuskim gradom Boulogne: Ovde se održavao George Boillot Cup i tamo su postojale razne verzije Hispano Suiza H6 1921, 1922 i 1923.

Blizina sveta automobilskog sporta ogleda se u spektakularnom telu na kojem su karbonska vlakna jasno vidljiva. Zadnji točkovi takođe nemaju obloge kao uobičajena Carmen.

Ali super sportski automobil je proizveden u potpunosti prema željama kupca, a zahtevi za individualizacijom su neograničeni. Možete tražiti od Majkla Fuka, koji je platio 300.000 dolara više da bi mu automobil naslikao spektakularnu nijansu fuksije.

Automobil takođe ima 20-inčne alu felne koje skrivaju 380-milimetarske karbonsko-keramičke kočnice koje je razvio AP Racing.

Glavna prepoznatljiva karakteristika automobila su, međutim, vrata koja se na engleskom nazivaju leptir krila , ali u ovom slučaju „roda krila ”.

Zapravo, ptica se može uočiti u različitim delovima automobila, na primer na zadnjim svetlima ili u blizini spoljnih ogledala. Roda odaje priznanje francuskom aviatoru asa – čovek je leteo na letelici Hispano Suiza u Prvom svetskom ratu.

Unutra ćete pronaći kvalitet karakterističan za ručno izrađeno vozilo. Možete videti vrednost upotrebljenih materijala (poput alkantare i kože), ali i visokokvalitetnu tehnologiju: kokpit nudi dva velika displeja, jedan za instrumente i jedan za sisteme automobila.

Ali ono što najviše impresionira su izvrsna kašičasta sedišta sa strukturom od karbonskih vlakana. I ovde dotičemo još jednu važnu tačku o Karmen Bulonj: trebalo bi da bude što lakša.

Na mehaničkoj strani automobila, KEV Technologies dolazi u obzir kao partner. Kompanija se specijalizovala za elektromobilnost i trke, a jedan od najvećih uspeha je pobeda u prvoj sezoni Formule E sa timom NektEV TCR i Nelson Pikuet Junior-om.

Iskustvo moto sporta uliva se u potpuno električni pogonski sklop. Sastoji se od dva dvostruka motora koji pokreću zadnje točkove i proizvode 1119 ks.

Naš prvi kontakt sa automobilom dogodio se na trkačkoj stazi, za volanom je bio Luis Perez-Sala. Vozač je učestvovao u Formuli 1 1988. i 1989. godine i deo je razvojnog tima. Međutim, naš automobil je prototip – ali 95 posto je završeno.

Sa španskim trkačkim vozačem za volanom otkrio sam šta automobil može. Odvodi vas u drugi svet kada nagazite gas. U ovom trenutku se na zadnje točkove šalje više od 1.000 njutn metara obrtnog momenta (prema navodima proizvođača, najveći obrtni momenat je čak 1.600 Nm), a osećaj je zaista neverovatan.

Ne samo da je telo bačeno na naslon sedišta. Ono što zabrinjava je osećaj da je mozak bačen u lobanju dok se osmeh pojavljuje na licu. Nije ni čudo, Carmen Boulogne ubrzava od 0 do 100 za nešto manje od 2,6 sekundi.

Jednako iznenađujuće kao i ubrzanje je ogromno usporavanje koje nastaje usled pomenutih karbonsko-keramičkih kočnica.

Nakon uvodnog kruga sa Perez-Salom za volanom, na mene je red. Da budem iskren, imao sam pomešana osećanja. S jedne strane, nisam mogao biti uzbuđeniji jer je došao trenutak o kojem sam sanjao mesecima. Ali s druge strane, pritisak je ogroman. Jer važi dobro poznati princip: „Ako kočiš, gubiš“. Ali automobil želite da vratite u garažu u komadu. Rušenje ovog automobila moglo bi značiti da moj prapraunuk još uvek mora da otplati dug.

Čim su vrata zatvorena i izlaz iz jame se približi, primećujem da je ovo vrlo poseban automobil, sportski automobil sa dušom . To je delom zbog posebnog zvuka, ali delom i zbog logotipa Hispano-Suiza na volanu i tradicije koja stoji iza njega.

Na mom testu mi nije dozvoljeno da koristim maksimalnu snagu (u sportskom režimu je dostupno „samo“ 680 KS). Ali sada me više zanima dinamično ponašanje. Carmen Boulogne ima tvrđu suspenziju od uobičajene Carmen, kojom savladavate krivine sa zastrašujućom lakoćom.

Masivna upotreba ugljeničnih vlakana ovde igra ulogu. I to ne samo na karoseriji, već posebno na šasiji i monokok šasiji, koja je posebno razvijena i teška samo 195 kilograma. Ukupna težina automobila za električno vozilo je odlična: 1.630 kilograma.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close