Automobili

Honda HR-V Test (2021) – Različiti na svim nivoima

Kako se zove crossover B segmenta koji je dominirao globalnom prodajom 2020. godine? Ne, to nije Dacia Duster , niti Renault Captur , niti Peugeot 2008 . Možda niste pogodili, ali to je Honda HR-V!

Zaista, japanski SUV prodat je u više od 550.000 primeraka u 2020. i nalazi se daleko ispred Dacia Duster (220.000 prodaja), Captur (179.000 prodaja) i 2008 (177.000 prodaja). Iako je relativno nepopularan u Francuskoj, ovaj model je veoma važan za brend koji se nada da će prodati više od 4.000 primeraka ove nove generacije u Francuskoj 2022. godine.

Ukratko
Stil
Kokpit
Na putu
Cene i završna obrada
Hajde da pričamo o dizajnu
Pozvani smo da ga isprobamo u Frankfurtu u Nemačkoj, ali nažalost nismo potrošili mnogo vremena na vožnju, pa vas pozivamo da vam damo svoje mišljenje o samo nekoliko sati od početka. Istina, nismo prešli stotine milja kako smo se nadali, ali smo ipak proveli neko vreme sa ovim krosoverom koji želi da osvoji srca novih kupaca.

Ovo osvajanje ide pre svega modernijim stilom, manje izmučenim i koji će nesumnjivo obradovati širu javnost. Nema greške ukusa, novi HR-V je dobro dizajniran, a da bi bio ažuran, oslanja se na karoseriju u stilu SUV-a. Posebno cenimo zadnji deo sa svetlosnom trakom i zadnjim svetlima razrađenim do najsitnijih detalja.

Prednji deo je klasičniji, sa prilično tankim svetlima i rešetkom bez okvira na kojoj je postavljena hromirana traka, koja premošćuje svetlosne karakteristike dve svetlosne jedinice. Ne možemo reći da novom HR-V nedostaje stila, ali žalimo zbog njegovog višenamenskog i déjà-vu izgleda, što više gledamo u detalje to nas više podseća na druge modele koji su već na tržištu.

Primerna modularnost
U kabini je, međutim, Honda. Vozač ima pravo na multifunkcionalni volan, digitalnu komandnu tablu, centralni ekran od 9 inča kao i nekoliko fizičkih tastera za upravljanje klima uređajem. Materijali su prilično prijatni na dodir, Honda se pobrinula za površine najpodložniji oštećenjima.’biti manipulisan.

Žalosno je što je grafika ekrana osnovna , posebno za ekran kontrolne table, beo je na crnoj pozadini i to je to. Srećom, centralni ekran je u boji, tečan je i kompatibilan sa Android Auto-om.

Sa dužinom od samo 4340 mm, HR-V je gostoljubiv i pogodan za porodicu. Nismo se osećali skučeno ni u jednom trenutku, ni napred ni pozadi. Prtljažnik nudi tovarni prostor od 319 L (VDA standard), za one koji žele, zadnje sedište se preklapa pritiskom na dugme. Kada se nagne, ovo stvara ravan pod koji je savršen za utovar glomaznih predmeta. Honda ima još jedan tajni prtljažnik, jer su sedišta podignuta i oslobađaju mnogo prostora za utovar na primer bicikla. Ova modularnost je nesumnjivo jedna od njegovih jakih strana (uprkos udubljenoj zapremini prtljažnika) .

Više električni nego termički
Ova treća generacija postoji samo kao hibridni motor. Ispod haube nalazimo 1.5 VTEC benzinski motor (atmosferski) povezan sa dve električne jedinice (generator i motor) smeštene ispod suvozača. Dalje pozadi, na osovini, Honda je smestila bateriju. Proizvođač najavljuje kumulativnu snagu od 131 ks za 253 Nm , i neka bude jasno, sa najavljenim ubrzanjem od 0 do 100 km/h za 10,6 sekundi, novi HR-V je daleko od toga da bude munja.

Nema veze, jer to očigledno nije njegov poziv. Naprotiv, ovaj HR-V želi da emituje što manje čestica (122 g/km CO2) i poštedite potrebu da više puta idete do pumpe. Primetili smo prosečnu potrošnju od 8 L/100 km, ali budite oprezni, jer to ne odražava stvarnost . Kolege koje su isprobale krosover na većoj udaljenosti priznaće da je moguće potrošiti manje od 7 L/100 km. U gradu bi se čak moglo prići 5 L / 100 km.

Nekoliko desetina kilometara iza volana nam omogućava da potvrdimo da je ovaj HR-V prilično mekan i udoban , pogotovo što favorizuje električni režim, posebno u gradu, koji omogućava prijatnu vožnju. Toplotni motor se uključuje samo pri većim brzinama ili prigušivanjem leptira za gas da bi se napunila baterija ili da bi se pokrenuli točkovi preko eCVT menjača sa jednim stepenom prenosa. U ovom slučaju, motor se uključuje sa zvukom koji je previše prisutan u kabini , što je šteta, jer za nekoliko sekundi prelazimo iz potpune tišine u galamu.

Bez obzira na svu dobru volju u svetu, toplotni motor se diže visoko u tornjevima, a da se HR-V ne kotrlja jače. Zvuk se povećava u krešendo, ali brzina koju pokazuje brzinomer zahteva svoje vreme. Da biste cenili ovaj novi HR-V, morate da opustite stopalo da biste smirili toplotni motor i uključili električni režim. Ovo potpuno isključuje motor sa unutrašnjim sagorevanjem kako bi električni sistem mogao da radi sam.

U hibridnom režimu, VTEC motor se vraća u život, ali svoju snagu šalje na dva elektromotora (generator i pogonsko gorivo) da pokreću vozilo. Biće neophodno aktivirati poslednji režim (Engine Drive) tako da je VTEC direktno povezan sa točkovima preko eCVT sistema. Treba napomenuti da su prelazak sa jednog režima na drugi i prelazak sa električnog na termalni iznenađujuće tečni , što je veoma primetno.

Honda precizira da je njen HR-V „samopunjiv“ pod tim podrazumevajući da nije moguće napuniti bateriju preko kabla, već se napaja toplotnim motorom i električnom energijom koja se stvara tokom kočenja ili slobodnog hoda (efekat može biti naglašeno pomoću lopatica ili izborom opsega B menjača).

Završne obrade i cene
U ponudi su tri verzije HR-V: Executive, Advance i Advance Style. Cene se kreću od 31.520 evra (Executive) do 36.520 evra (Advance Style). Što se tiče Advance verzije, ona je prikazana na 34.020 evra. Kao opcija, možete imati koristi od metalik/biserne boje po ceni od 650 evra, nekoliko paketa za poboljšanje stila SUV-a, kao i felne od 18 inča za nešto više od 1000 evra.

Honda se nada da će privući novu klijentelu (70% novih kupaca) i mlađe (prosečna starost od 55 godina u odnosu na 65 godina za prethodnu generaciju).

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close