Automobili

Nemačka ide ka kraju svojih autoputeva neograničene brzine

Ovo je tema koja je često dolazila u prvi plan poslednjih godina na drugoj strani Rajne. Neograničeni delovi autoputa u Nemačkoj fasciniraju koliko i nerviraju, a na strani nemačkih ekologa, čini se da više nerviraju nego fasciniraju.

S obzirom na politiku koju trenutno vodi zakonodavac, u Evropi, ali iu svakoj zemlji, očigledno je težnja da se ne podstiče brzina, iz razloga bezbednosti s jedne strane, ali i pitanja životne sredine, s druge strane. ruku. Zaista, automobil koji putuje brzinom većom od 200 km/h ne troši isto gorivo kao automobil pri brzini od 120 km/h.

Skoro ozvaničenje?
I iza ovih argumenata stali su razni savezni ministri ekologije. U Nemačkoj je u principu usvojena istorijska odluka, koja čeka formalnu formalizaciju zakonodavstva: na marginama dvodnevnog samita o pitanjima životne sredine, svi su se složili da stanu na kraj neograničenoj brzini u zemlji.

Ekolozi su već vratili ovu temu na sto krajem 2021. godine kada je novi kancelar Olaf Šolc morao da formira novu vladinu koaliciju. Ali kraj neograničene brzine na autoputu brzo je gurnut pod tepih u korist drugih subjekata koji su smatrani važnijim.

Poslednjih meseci vetrovi su promenili pravac i energetska kriza izazvana ukrajinskim sukobom, što je dodatno naglasilo energetsku zavisnost Nemačke, a najnoviji alarmantni izveštaji IPCC-a su bili na težini. Pogotovo što je pre nekoliko meseci studija Federalne agencije za životnu sredinu pokazala da bi generalizovanje ograničenja brzine u celoj zemlji uštedelo nekoliko miliona tona CO.2.

Još puno pitanja
Za sada, ova mera još nije ratifikovana. Na Bundestagu je da da konačno zeleno svetlo. Zatim će na Landerima biti da sve ovo prenesu u zakon. Ali još uvek ima mnogo nepoznanica oko ove teme, a posebno maksimalne brzine koja bi se uspostavila na ovim delovima.

Podsetimo, Bundestag je već odbacio dva zakona o ograničenju brzine 17. oktobra 2019. i 16. septembra 2020. Bundesrat (Savezno veće) ga je takođe odbio 14. februara 2020. godine.

Nemačkim autoputevima od 2021. godine upravlja centralizovana savezna agencija. Neograničeni delovi predstavljaju oko 66% mreže, koja pokriva 13.192 kilometra . Trećina porcija je ograničena na 130 km/h, na pojedinim retkim mestima i 100 km/h.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close