Automobili

Nova Mercedes S-klasa

Za svoju evropsku premijeru u Auto e Moto d’Epoca, nova vodeća zvijezda prikazana je zajedno sa svojim “pionirskim” precima. Pridjev od neke važnosti za automobil, koji se već dugo tipično povezuje s Mercedesom S-klase.Da, jer je ovaj ikonski perjanik Trokrake zvijezde već 55 godina sa sobom donio vrhunske tehnološke i sigurnosne inovacije, čak i prije nego što je službeno nazvana “S-klasa”. 

A s obzirom na to da se evropski pregled – ili tačnije zapadni pregled – nove generacije S-klase održava upravo povodom Auto e Moto d’Epoca (na sajmu u Padovi od četvrtka 22. do nedelje 25. oktobra, a ovde možete pronaći sve programa), neki od njegovih najvažnijih predaka nisu mogli nedostajati. O njima vam pričamo u našem videu. 

Skok u prošlost Prvi u kronološkom redoslijedu kojem se možemo diviti na Mercedesovom štandu je 300 W189 iz 1960. godine, model proizveden od 1951. do 1962. godine, koji je postao poznat 1950-ih jer ga je nakon Drugog svjetskog rata izabrao njemački kancelar Konrad Adenauer mandat, uključujući putovanje.

 Drugi izloženi historijski prikaz, međutim, uvodi zajedničku nit možda među najpoznatijima iz S-klase: sigurnost. To je W111, proizveden od 1959. do 1965. godine, a nadimak “Codine” zbog stražnjih peraja (tipično američki stil tog doba), a ona je ta koja daje život zonama s programiranom deformacijom i sklopivim upravljačkim stupom – danas fiksna posećenost svakog pojedinačnog drumskog automobila – radi zaštite putnika.

 I mi to podvlačimo: čak i ako ih Kuća smatra svim dijelovima porodice S-klase vodećim markama, ova dva pionirska modela još uvijek nisu nosila ime “S-klasa”. Prema „definitivnom imenu” Stižemo 1965. godine, godine W109: „rodonačelnik” S-klase.

A ovdje, na zaslonu, postoji 300 SEL 6.3, čije bi ime (ili bolje rečeno, pomak) moglo kod entuzijasta pobuđuju osjećaj deja vua: zapravo odavde započinje tradicija “63” u Mercedes-AMG nomenklaturi koja je dosegla današnji dan. I to nije sve: ovaj 300 SEL 6.3 bio je prvi iz svoje dinastije koji je postavio V8, ali je i prvi koji je završio u rukama AMG-a.

 Automobil je pripremljen za takmičenja, zbog svoje boje i težine preko 1.600 kg, u šali su je prozvali “Crvena krmača”. Ako se sa W109 sigurnost na trenutak povukla na drugo mjesto kako bi favorizirala performanse, tačno 14 godina kasnije stvari su se promijenile: 1979. godine stigla je druga generacija S-klase (sa službenim imenom, inicijali W126), i uz nju je da su 1981. u opseg stigli prvi zračni jastuci za vozača. I samo šest godina kasnije, 1987. godine, suvozačko sedište postaje dostupno kao opcija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close