Automobili

Ovaj klasični Mini ima Tesla električni motor od 300 KS

Retrofit , podrazumeva pretvaranje prvobitno termalnog vozila u električno vozilo, vrlo često čini gotovo vozilo malo težim nego što je bilo u početku, i to uprkos činjenici da uklanjate teški motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Zamenite ga još težom baterijom, što može negativno uticati na rukovanje, kočenje, performanse i efikasnost.

Ali šta ako vam ne treba velika baterija samo zato što je vozilo koje pretvarate malo i još uvek može da radi sa manje kilovat sati. Ovaj klasični Mini iz 1967, koji je prvobitno imao motor od 850 kubika koji razvija manje od 40 konjskih snaga, sada je opremljen Teslinim motorom i razvija 300 konjskih snaga. Ali teži samo 40 kg više!

A ukupan kapacitet skladištenja energije je 33 kVh, što je više nego dovoljno za tako malo i lagano vozilo (teško nešto više od 680 kg). Ovo znači odnos snage i težine od oko 430 konjskih snaga po toni, što bi trebalo da bude više nego dovoljno!

Ako ste ikada vozili klasični Mini , znate da su čak i sa njihovim malim motorima već živahni automobili. Zato zamislite da imate mnogo više snage, isporučene odmah, štaviše, u šablonu koji je još uvek sadržan. A prema Petrol Pedu koji je imao priliku da ga vozi i razgovara sa proizvođačem, voziti ga je zabavno koliko biste očekivali!

Sa realnom autonomijom od oko 240 km prema proizvođaču, čini se da je reč o urbanom vozilu prilično upotrebljivom na dnevnoj bazi, koje će svom vozaču ponuditi topovsko ubrzanje pri prolasku na zeleno svetlo. Ovo je još jedna veoma dobro napravljena i veoma brza EV konverzija koja zadržava sav šarm i izgled originala, ali je znatno brža i ne proizvodi emisije.

Podsećanja radi, i proizvođač Mini se odnedavno zainteresovao za rekonstrukciju svog pretka, a biće ponovo otkriven na ovom linku!

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close