Automobili

Porsche 911 nasledio je BMV (električni) motor

O električnom Porscheu 911 se priča već duže vreme i još uvek nije jasno da li će i kada stići. Ne radi se o tome da entuzijasti nestrpljivo čekaju da vide kako njihov omiljeni automobil napušta svoj amblematični „flat-šest“, ali put se već čini jasan, pa će čak i „nedodirljivi“ modeli pre ili kasnije preći na električne.

Očekujući najveću revoluciju u istoriji 911, postoji mnogo restomoda sa električnim motorima, najnoviji koji dolazi iz bugarskog start-up-a Modern Classic, koji je kreiran da donese automobile koji pate od nepopravljivih mehaničkih kvarova, kao što je slučaj 911 koji nas zanima danas.

Sa nemačkog na nemački
Ovo je Porsche 911 G-Series kabriolet, prvi koji je uveo turbo motor u porodicu. Ali za ovaj model više ne postoji turbo flat-šest, pošto ga je zamenio BMV motor. I to naravno ne šestocilindrični redni, već motor BMV i3 od 137 kV, odnosno oko 186 konjskih snaga.

Elektromotor, koji se nalazi pozadi, pokreće baterija od 42 kVh koja bi trebalo da bude dovoljna da pređe više od 250 km sa jednim punjenjem. U poređenju sa modernim električnim automobilima, ovo očigledno nije mnogo, ali ograničeni raspoloživi prostor i arhitektura dizajnirana za smeštaj ravne šestice ne moraju nužno pomoći u elektrifikaciji. Sa snagom punjenja do 50 kV, potrebno je 30 minuta da se pređe sa 20 na 80 procenata.

Performanse nisu čudesne, čak i ako je od 0 do 100 km/h bolji sa ovim elektromotorom u odnosu na termo blok, jer se završava za 6,8 sekundi. Maksimalna brzina je elektronski ograničena na 160 km/h.

Pravi “moderni klasik”?
Ako, spolja, 911 zadrži svoj originalni izgled, iznutra igra na kontrastima i kombinuje klasične elemente – kao što je instrumentacija sastavljena od pet brojčanika – sa infotainment sistemom, opet originalnim BMV-om.

Automobil je takođe opremljen ABS-om, ESP-om i sistemom za pomoć pri kretanju uzbrdo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close