Automobili

Prvi električni Ferrari proizvodit će “autentičnu” buku

Prošlo je nešto više od tri godine otkako je Ferrari učinio nezamislivo najavivši lansiranje električnog automobila. Prvi automobil Prancing Horse s nultom emisijom još uvijek je na putu za lansiranje krajem 2025. i napravit će malo “buke”, doslovno i figurativno.

Unatoč napuštanju starog motora s unutarnjim izgaranjem, Maranello EV neće biti potpuno nečujno. Dok neki električni automobili, poput Hyundai Ioniq 5 N, ispuštaju lažne zvukove motora s unutarnjim izgaranjem i čak imaju simulirane promjene stupnjeva prijenosa, Ferrari nagovještava nešto drugačije.

Govoreći za australski časopis Drive, direktor marketinga i marketinške inteligencije, Emanuele Carando, rekao je da je “zvuk uvijek autentičan u Ferrariju”. Dodao je da će to biti “pravi Ferrari”, iako nije jasno kakav će zvuk proizvoditi. Obećanje koje je Maranello već očekivao tijekom Dana investitora 2022.

Različite emocije
Jedini način da se dobije “autentičan” zvuk je da se Ferrari pozove na šištanje elektromotora. Inženjeri bi to mogli pojačati putem zvučnika, ali to više ne bi bilo sasvim stvarno, zar ne? Kakvu god zvučnu podlogu emitirao, Maranellov prvi prodor u segment električnih automobila predodređen je da “pruži drugačije emocije” u usporedbi s trenutnim modelima.

Električni automobil je ogromna stvar pa je razumljivo što Ferrari zasad šuti. Nije čak ni najavio kakav će oblik biti, ali znamo da će se graditi u novom proizvodnom pogonu koji se trenutno dovršava u Maranellu. Predviđa se da će neimenovani model činiti pet posto prodaje tvrtke u 2026., prvoj punoj godini prodaje EV-a.

V12 će ostati
Dolazak EV-a neće zapečatiti sudbinu V12 jer – kako smo već pisali – Ferrari namjerava zadržati dvanaestocilindrični motor dok ga ne stave izvan zakona. Carando uvjerava entuzijaste da će vlasnici odlučiti žele li motor na čisti plin, plug-in hibrid ili EV.

Ferrari će pobijediti rivala Lamborghini na električnom planu, s obzirom na to da potonji neće lansirati Lanzador, 2+2 grand tourer, prije 2028. Do kraja desetljeća, Maranello vjeruje da će 40% njegove godišnje prodaje biti biti zastupljeni automobilima bez motora s unutarnjim izgaranjem.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close