Automobili

Previše ekrana u autu? Zračni jastuk mijenja položaj

Proizvođači stavljaju sve više zaslona u svoje automobile pa je njemački dobavljač ZF smislio nešto novo. Kroz svoj odjel za pasivnu sigurnost pronašao je način da postavi zaslon unutar upravljača budućnosti. ZF Lifetec dizajn očito zadržava zračni jastuk, no on se više ne aktivira iz središta upravljača, već se napuhuje s gornjeg ruba.

Ovo je oslobodilo prostor u središtu upravljača, čineći ga spremnim za “sučelje poput pametnog telefona”, prema ZF Lifetecu. Tvrtka razmišlja o uključivanju središnjeg zaslona ili više zaslona osjetljivih na dodir. Na taj će način proizvođači imati više slobode u dizajnu upravljača bez ugrožavanja sigurnosti.

Kako se mijenja volan
Tim koji stoji iza ovog projekta objašnjava da to ne mora nužno biti raspored na cijelom zaslonu, jer bi to mogla biti hibridna postavka koja kombinira rotirajući prekidač s površinama osjetljivim na dodir.

Dajući inženjerima više prostora za igru ​​sa središtem upravljača, bilo bi moguće ugraditi dodatne senzore u automobile opremljene sustavom poluautonomne vožnje. Prema ZF Lifetecu, ova detekcija, koja automobilu daje do znanja da još uvijek obraćate pažnju na cestu, povećala bi sigurnost.

Sviđa li vam se ideja?
Osim ako niste vozač Formule 1 koji mora podešavati mnogo postavki tijekom utrka, zapravo vam i ne treba zaslon na upravljaču. Neki tvrde da bi se inženjeri trebali usredotočiti na druga područja umjesto da pokušavaju ponovno izmisliti upravljač.

Što ako su na njihovom mjestu fizički gumbi? Kao Pontiac Bonneville…

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close