Automobili

Renault optužen u Dieselgate-u

Sam proizvođač je putem saopštenja za štampu najavio optužnicu zbog „obmane“.
Renault je u utorak, 8. juna, objavio da je optužen za obmanu u okviru sudske istrage započete u Francuskoj 2017. godine zbog zagađujućih emisija iz motora nekih od svojih dizel vozila “stare generacije”. Proizvođač je optužen da je na svoje dizel modele instalirao softver kako bi obmanuo kontrolu emisije .

Krajem 2016. godine, služba za kontrolu prevara je u izveštaju istakla neslaganja do 377% između performansi određenih modela Renault u vreme njihovog odobrenja za laboratoriju i onih zabeleženih tokom njihove upotrebe u uslovima. Real. Na osnovu svedočenja bivšeg zaposlenog, istražitelji su procenili da bi određene prakse započele 1990.

U izjavi je francuski proizvođač automobila objavio da mora da položi obveznicu od 20 miliona evra (uključujući 18 miliona evra za moguću isplatu štete i novčanih kazni) i da bankarsku garanciju od 60 miliona evra ‘kako bi nadoknadio štetu. . Renault negira da je počinio bilo kakav prekršaj i „podseća da njegova vozila nisu opremljena lažnim softverom za uređaje za kontrolu zagađenja“ .

Bivši šef Renoa Carlos Ghosn saslušan je kao svedok krajem maja u Bejrutu od strane francuskih sudija optuženih za istragu prevare u kontroli zagađenja u Renou, prema libanskom pravosudnom izvoru i izvorima Francuza bliskih slučaju.

Carlos Ghosn, sa kojim nije obavljen razgovor zbog moguće optužnice, bio je teško umešan u novembru 2016. godine u početnom izveštaju o represiji protiv prevare koja je dovela do otvaranja sudske istrage protiv Renoa zbog „obmane o značajnim kvalitetima i izvršene provere “ .

Pravda Evropske unije otvorila je put krajem 2020. godine pravnom postupku u Francuskoj protiv proizvođača automobila umešanih u skandal Dieselgate, potvrdivši nelegalnost softvera Volksvagen za koji se sumnja da je prevario kontrolu zagađenja. Skandal, koji je pokrenuo pravne postupke u mnogim zemljama, Volksvagen je već koštao 30 milijardi evra, uglavnom u Sjedinjenim Državama, gde se grupa izjasnila krivom za prevaru 2017. godine.

Volksvagen je u jesen 2015. priznao da je 11 miliona svojih dizel vozila opremio softverom sposobnim da prikrije emisije koje su ponekad premašivale i do 40 puta više od odobrenih standarda .

Istrage o ovom skandalu dugo su usporavane pravnom bitkom koja se vodila pred Sudom Evropske unije (CJEU), koji je konačno potvrdio nelegalnost Volksvagenovog softvera krajem 2020. godine. Od ove evropske odluke, protiv Francuske će verovatno biti podignuta optužnica. Pored Renoa, tri odvojena sudska istraga, sva tri otvorena u Parizu, ciljaju Volksvagen na jednog, PSA na drugi i Fiat-Chrisler, sada oženjen u grupi Stellantis , na poslednji.

Optužnica je preliminarni korak ka mogućem suđenju koje bi se odvijalo u Francuskoj, ali i odšteti vlasnicima pomenutih vozila čija je vrednost naglo pala nakon izbijanja skandala u septembru 2015. godine.

„Ne postoji i nikada nije bilo lažnog softvera u Renault motorima“ , uveravao je u utorak, 8. juna Gilles Le Borgne, direktor inženjeringa grupe Renault i ranije PSA, ističući „dve nezavisne ekspertize“ koje bi to demonstrirale. Razlike u emisijama između izmerenih ciklusa i onoga što proizlazi iz korisničke upotrebe „nisu ni nove ni iznenađujuće“ i odgovarale bi starim standardima merenja emisija.

“U optužnici se pominje uređaj koji omogućava otkrivanje određenih faza testova homologacije”, objasnio je Gilles Le Borgne novinarima. “Radna ograničenja u upotrebi od strane kupaca diktiraju samo sigurnosna ili fizičko-hemijska ograničenja. Ova ograničenja ugrađena su u dizajn motora pre više od petnaest godina. Svaka kritika ovih uređaja bila bi anahrona” , naglasio je.

Ali, prema Sudu Evropske unije, činjenica da uređaj „doprinosi sprečavanju starenja ili začepljenja motora“ , kako tvrde proizvođači, nije dovoljan izuzetak da „opravda“ svoje prisustvo. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close