Automobili

Sakupljanje otpada za nova električna vozila povećaće se 9 puta

Ministarstvo industrije i trgovine izradilo je nacrt amandmana koji predviđa indeksaciju sakupljanja otpada . Od 1. januara 2022. stopa na uvezena nova električna vozila povećaće se devet puta, a na polovna četiri puta.

U brojkama, situacija izgleda ovako: koeficijent će se povećati sa 1,63 na 14,4 za nove električne automobile i sa 6,1 na 24,1 za polovne. Pored toga, ako pojedinac uveze automobil iz inostranstva za ličnu upotrebu, onda će morati da plati naknadu za spasavanje u iznosu od 4500 do 6500 rubalja, u zavisnosti od godine proizvodnje. A ovo važi i za konvencionalne automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Predstavnik Ministarstva industrije i trgovine rekao je za Vedomosti da su izmene razvijene u okviru implementacije koncepta razvoja proizvodnje i korišćenja električnog transporta u Rusiji do 2030. godine. Predviđena je izgradnja najmanje 9.400 stanica za punjenje i proizvodnja 25.000 električnih vozila do 2024. godine. Budžet je procenjen na 591 milijardu rubalja.

U međuvremenu, na Svetskom klimatskom samitu u Glazgovu, 33 zemlje i kompanije GM, Ford, Mercedes-Benz, Volvo, Jaguar Land Rover i BID najavile su potpuno ukidanje automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem u narednih 20 godina. Inicijativu je izneo predsedavajući samita – Velika Britanija. Inače, u ovoj zemlji od 2035. više neće biti moguće kupovati ni autobuse ni putničke automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close