Automobili

Hiundai ima poseban brend za vazdušni transport

Hiundai Motor Group, koja već nekoliko godina radi na sopstvenoj viziji mobilnosti budućnosti, stvorila je novu kompaniju pod nazivom Supernal. Ovaj poduhvat će razviti porodicu električnih aviona za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL).

Supernal takođe ima za cilj da okupi „javne i privatne partnere kako bi oblikovali industriju inovativne vazdušne mobilnosti u nastajanju“. Kompanija se nada da će pokrenuti svoj prvi komercijalni let 2028. godine, a tokom naredne decenije će postepeno povećavati ovu aktivnost kako samo tržište bude raslo. Korejci ne žele da budu ispred svojih konkurenata, oslanjajući se na „masovnu proizvodnju, razumnu cenu i široku dostupnost“.

Početkom prošle godine, Hiundai je predstavio koncept aviona S-A1 sa električnim pogonom i autopilotom na Sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu . Trenutno se nastavlja razvoj prvog modela, njegova sertifikacija se planira da počne u Sjedinjenim Državama tek 2024. godine. Očekuje se da će takav transport moći da ukrca 4-5 putnika.


Koncept Supernal podrazumeva korišćenje intermodalnog transporta za rešavanje problema zagušenja puteva. Korisnici će planirati svoju rutu u aplikaciji. Od kuće do “vertiporta” će putovati automobilom ili vozom, preći će najveći deo puta vazdušnim putem, a od mesta sletanja do tačke na vrednosti moći će da se voze električnim skuterom.

Supernal ima kancelarije i proizvodne lokacije u Sjedinjenim Državama, Vašingtonu i Kaliforniji. Firma trenutno aktivno regrutuje zaposlene.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close