Automobili

Toiota Corolla Cross (2022) predstavljena za Evropu

Nakon što je lansirana u zemljama poput Tajlanda, Brazila, Japana i Sjedinjenih Država, Toiota Corolla Cross nastavlja da usavršava svoju međunarodnu karijeru svojim debijem u Evropi. Kod nas će SUV biti isporučen od jeseni 2022. i zauzimaće međupoziciju između C-HR- a i RAV4 . Novi SUV koji ima hibridni sistem pete generacije.

U ovoj novoj verziji, hibridni pogon ima snažnije i lakše litijum-jonske baterije ( Tojota govori o smanjenju težine od 40%). Pored toga, elektromotor je povezan sa 2.0 četvorocilindričnim benzinskim motorom (a ne, kao na drugim tržištima, sa 1.8-litarskim agregatom). Sistem razvija 197 KS i garantuje ubrzanje od 0 do 100 km/h za 8,1 sekundu. Standardno, vozilo je u vuči.

Galerija: 2022 Toiota Corolla Cross (Euro Spec)
Toiota Corolla Cross 2022 (evro specifikacije)
3 Slike
Opciono je dostupna i varijanta sa pogonom na sve točkove „AVD-i”. U ovom slučaju postoji dodatni elektromotor na zadnjoj osovini i snaga sistema se povećava za 42 KS. Dodatni motor se uključuje automatski kada je potrebno – na primer kada prednja osovina nema vuču. Tojota kaže da su reakcije celog sistema optimizovane i da je izvršena nova kalibracija između motora i pritiska na pedalu gasa. Verovatno će biti neophodno da ga isprobate da biste bolje razumeli šta to znači.

Što se tiče opreme, ima još više promena u odnosu na druge verzije širom sveta. European Corolla Cross je prva koja ima digitalnu kontrolnu tablu sa ekranom od 12,3 inča. Na drugim tržištima Toiota koristi samo ekran od 7 inča za ovaj model i meša ga sa analognim elementima. A ekran infotainment sistema se takođe menja. Kao opcija, kod nas se može naručiti do 10,5 inča i hardver radi sa bržim procesorom.

Preko Toiota Smart Connect paketa, vlasnik ima pristup oblaku sa informacijama o trenutnom saobraćaju, glasovnom asistentu i ažuriranjima na mreži, dok mrežne usluge aplikacije MiT uključuju procenu stila vožnje, lokaciju vozila, aktiviranje klima uređaja i daljinsko pokretanje.

Lista asistenčnih sistema počinje adaptivnim tempomatom, upozorenjem na mrtvi ugao, upozorenjem na sudar sa automatskim kočenjem i završava se detekcijom pešaka i biciklista, automatskim dugim svetlima, prednjim i zadnjim parking senzorima i upozorenjem na poprečni saobraćaj sa promenom trake. Pored toga, za razliku od drugih tržišta, parkirna kočnica evropske verzije je električna.

Još nije poznato kada će ova Corolla Cross biti dostupna kod Toiotinih dilera u Evropi. Proizvođač nije naveo ni cene. Ali pošto je model pozicioniran između C-HR i RAV4, možemo očekivati osnovnu cenu od oko 32.000 evra. Još jedno poređenje: normalna korola bi tako bila oko 4000 evra jeftinija.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close