Automobili

Automobili su sve teži i teži, da li će B licenca i dalje biti dovoljna?

Da li će vam uskoro trebati C dozvola (+ 3,5 tone) za vožnju novog automobila? Očigledno malo preterujemo jer, osim nekoliko izuzetaka, na tržištu nema automobila preko 3.500 kila.

Međutim, ako vredno pratite automobilske vesti, sigurno ste primetili da je sa pojavom električnih automobila težina novih automobila sve veća.

sve težih automobila
Uzmimo primer BMV-a serije 7. Prva generacija objavljena 1977. godine imala je „samo“ 1.470 kilograma, odnosno skoro 200 kilograma manje od novog električnog Renault Megane E-Tech . Danas, najnovija generacija serije 7, koja se mora nazvati i7 sa prelaskom na električnu, teška je skoro 2,6 tona.

Baterije, nove tehnologije i sigurnosni elementi su glavne posledice ovog povećanja telesne težine. Ali opet, čak i sa ovom pahidermičkom masom, još uvek ima prostora da se dostigne prag od 3,5 tone.

Bentli uskoro do krajnjih granica?
Kao što je gore navedeno, neki proizvođači počinju da se opasno približavaju ovoj granici. Ovo je na primer slučaj Bentlija, koji je upravo predstavio svoju novu Bentaigu sa dugim međuosovinskim rastojanjem . U suštini, britanski SUV već nije balerina sa 2.514 kilograma na vagi. Ali sa svojim dugim međuosovinskim rastojanjem i svim nepotrebnim luksuznim opcijama, masa je najavljena na 3.250 kilograma.

Brojke koje se opasno približavaju evropskim granicama težine nametnutim za licencu B. Dakle, engleska firma bi bila – kako navode naše kolege iz CarSalesa – u procesu otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom da se ova ograničenja preispitaju u povećanju, pa bi da kupci mogu da nastave da voze svoje Bentlije bez potrebe da vade novu dozvolu.

Ovu informaciju je tokom predstavljanja pomenutog Bentleia potvrdio i portparol brenda. Mora se reći da su sa sve luksuznijim modelima prepunom tehnologije, Bentleii (koji još uvek nisu električni ili hibridni, štaviše) teški, čak i veoma teški, sa prosekom koji bi bio oko 2,3 tone, što je najviše od svih cela Folksvagen grupa.

Predstoji promena propisa?
„Potrebne su nam promene u propisima o vozačkim dozvolama “, rekao je menadžer proizvodne linije Bentaiga Kris Kol. “Sa novim tehnologijama i novim propisima, težina vozila će uskoro dostići maksimalnu granicu u Evropi. Ovo je pitanje o kojem aktivno razgovaramo sa sertifikacionim organima, kako se situacija razvija.”

Ako engleski proizvođač govori o povećanju težine koji treba da se nastavi u godinama koje dolaze, iz Minhena, Christoph Fagschlunger, menadžer projekta nove BMV serije 7 , izjavio je pre nekoliko nedelja: „Ne mislim da će automobili dobiti teže i postoji mnogo razloga za to. Možemo da ponudimo udobne i sposobne automobile bez dodavanja dodatnih kilograma automobilima . “

Priča očigledno nije ista u Nemačkoj, ali upoređivanjem gore navedenih cifara o evoluciji težine serije 7 u periodu od 40 godina, na primer, moglo bi biti da Bentli nije u potpunosti pogrešio.

U vreme pisanja, naravno, ovo izgleda prilično groteskno u smislu da, čak i sa masovnim dolaskom električnih automobila, modeli i dalje retko prelaze dve tone. Pored toga, sa dolaskom raznih sankcija (koje se još uvek ne odnose na električne automobile) koje imaju za cilj ograničavanje težine automobila, kao što je to u Francuskoj, posebno sa kaznom težine , proizvođači se podstiču da pronađu rešenja kako ne bi opterećivali svoje modele .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close