Automobili

Kalifornija želi da lovi bučne automobile

Automobili i motocikli koji su previše bučni postali su nepodnošljivi, zbog čega se guverneri organizuju da ih sankcionišu i smanje nivo buke. U Francuskoj su, na primer, radari protiv buke postavljeni kao deo nacionalnog eksperimenta.

Prvi kontrolni zvučni radar postavljen je 3. januara duž RD46 u Saint-Lambert-des-Bois u dolini Chevreuse (78). Drugi je postavljen u Parizu 14. februara u 20. arondismanu, a sličan sistem je na snazi od 15. februara u 17. arondismanu.

Država Kalifornija zauzvrat želi da uspostavi pilot program u šest gradova. Prema Autoveek-u, svi automobili sa nivoom buke preko 95 decibela i motocikli preko 80 decibela mogli bi biti sankcionisani . Ovaj sistem za prigušivanje zvuka se sastoji od merača nivoa zvuka i takozvane inteligentne kamere koja je sposobna da detektuje izvor prekomerne buke i fotografiše ga kako bi ga verbalizovala.

Pre nekoliko meseci, država NJujork je poslala pisma vozačima preterano bučnih automobila. Oni su pozvani da urade sve što je potrebno da smanje nivo buke svog automobila uz rizik da dobiju kaznu od 845 dolara . Evo šta smo mogli da pročitamo u jednom od pisama upućenih vlasniku BMV M3 :

Pišem Vam jer je utvrđeno da Vaše vozilo ima prigušivač koji nije u skladu sa članom 386. Zakona o vozilima i saobraćaju, koji zabranjuje prekomernu buku iz motornih vozila. Vaše vozilo je snimljeno kamerom koja snima vozilo i registarsku tablicu. Pored toga, merač nivoa zvuka beleži nivo decibela kako se vozilo približava i prolazi ispred kamere.

Dobra vest, baš kao i za fiksnu kameru za kontrolu brzine, vozači su upozoreni znakom kada uđu u zonu kontrole zvuka. Kalifornijska država ne planira odmah da sankcioniše, prestupnici se prvo pozivaju na red pre nego što budu kažnjeni nepoznatim iznosom u slučaju ponovljenog prekršaja.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close