Automobili

Informacije o naplati: Nemačka zahteva jedinstven standard

Poređenje različitih električnih automobila (čak i iz istog segmenta) je i dalje prilično teško, barem kada su u pitanju tehnički podaci . U stvari, svaki proizvođač ima različite načine reklamiranja određenih karakteristika automobila, kao što je brzina punjenja . Mnogi određuju vremenske okvire od 10 do 80%, ali ima i drugih koji to ističu od 5 do 80% ili od 20 do 80%.

Ukratko, vozačima sigurno nije lako da se snađu u tako složenoj i još uvek ne baš standardizovanoj situaciji. Zbog toga Udruženje nemačke automobilske industrije (VDA, uz podršku međunarodnih partnera) poziva na „harmonizaciju merenja povećanja dometa, vremena punjenja, maksimalne snage i efikasnosti punjenja“.

Standard u razvoju
U stvarnosti, standard ovog tipa već postoji i zove se ISO/SAE 12906, ali je na sajtu Međunarodne organizacije za standardizaciju i dalje naveden kao „u razvoju“. Shodno tome, još uvek nije u uobičajenoj upotrebi među proizvođačima automobila i još više nije obavezan.

Udruženje VDA stoga podstiče proizvođače da usvoje ovaj novi standard za saopštavanje autonomije i drugih tehničkih podataka u brošurama i reklamnim informacijama počevši od 2024. godine . Iako je standard još uvek u razvoju, VDA očekuje od većine kompanija, posebno nemačkih proizvođača, da se pridržavaju ove direktive, posebno pošto postoji potražnja (za jasnoćom i transparentnošću) od strane potrošača.

Smernice
Kao što je pomenuto, sa tačke gledišta kupaca, VDA smatra problematičnim što brendovi trenutno imaju slobodu u označavanju brzog punjenja. Dok mnogi navode brojke zasnovane na napunjenosti od 10 do 80 procenata , drugi navode vrednosti od 5 do 80 procenata, 20 do 80 procenata ili čak 30 do 80 procenata. VDA ima za cilj da standardizuje specifikacije ovih proizvođača koristeći ISO/SAE 12906.

Predložene smernice uključuju proceduru ispitivanja koja definiše uslove merenja, kao što je temperatura baterije . Markus Bolig, izvršni direktor VDA, naglašava važnost standardizacije uslova testiranja kako bi se obezbedila uporedivost vrednosti.

Prema kfz-betrieb-u , očekuje se da će ISO takođe detaljno razjasniti proces pripreme automobila za test. Predlog udruženja predlaže, na primer, održavanje temperature od 23 °C sa tolerancijom od plus/minus 3 °C i putovanje na udaljenosti između 15 i 60 km u urbanom okruženju, kako bi se simulirao nivo napunjenosti za oko 10 procenata, u zavisnosti od veličine baterije.

Ovaj standard takođe uključuje ključne specifikacije za kupca, kao što su autonomija koja se odnosi na vreme punjenja od 10 do 80% i podatke o maksimalnoj snazi punjenja. Štaviše, ima test punjenja na -7°C, sa tolerancijom od plus/minus 3°C, kako bi se omogućilo proizvođačima da procene i uporede performanse baterija u hladnim uslovima.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close