Automobili

Peugeot 408 – Sve o limuzini koja postaje SUV (ili suprotno?)

Peugeot podiže veo na svom potpuno novom 408, na pola puta između limuzine i SUV-a, čiji se motori kreću od 130 do 225 KS (bez dizela!). U Miluzu će se proizvoditi od kraja 2022. godine, a na puteve će stići 2023. Cene još nisu objavljene.

To je to, posle meseci svih vrsta zadirkivanja i glasina, evo ga, potpuno novog Peugeota ​​408 . I hajde da odmah odbacimo svaku sumnju: to nema nikakve veze sa avionom 408 namenjen Kini koji je predstavljen pre nekoliko dana. Ovo poslednje je evolucija notčbek limuzine koja je postojala neko vreme u Srednjem kraljevstvu. 408 koji dolazi kod nas će se takođe proizvoditi u Kini, u Čengduu, i plasirati na lokalno tržište, bez razlike od našeg, osim po imenu: 408 Ks.

Sva zabuna je raščišćena između njih dvoje, hajde da pređemo na suštinu stvari. Jer od samog početka novi Peugeot 408 izaziva izazove. Da li je to plava “Obsession Blue” koja menja boju u zavisnosti od ugla gledanja? Ili njegove relativno impresivne dimenzije uprkos njegovoj “kupe” građi? Pomalo i jednog i drugog. Peugeot nam govori o „disruptivnom“ modelu, marketinškom terminu koji objašnjava da je to zaista potpuno novi model u gami, koji se izdvaja od svega što se trenutno radi.

Između 308 i 3008
4,69 metara. Ovo je veličina ovog novog Peugeota ​​408, što ga stavlja iznad 308 (4,36 m), 3008 (4,44 m) pa čak i 5008 (4,64 m)! Pa ipak, vizuelno, 408 zamagljuje kodove prikazujući liniju fastback limuzina (linija krova koja ide do krme, bez vidljivog prtljažnika), ali blago povišenu poziciju u stilu SUV-a. Samo je 4 cm veći od 308, ali i dalje 8 cm od 508 .

Za one koji se pitaju da li ovaj 408 ne bi mogao da uništi prodaju 508, Peugeot objašnjava da je ovaj drugi pozicioniran u D segmentu, kada novajlija ostaje u C segmentu, čak i ako je na samom vrhu svog poslednjeg.

Lažni kupe, pravi sedan
Kako nam je u videu objasnio Pjer-Pol Matei, zadužen za stil modela, ovaj novi Pežo 408 usvaja estetske trikove kako bi se poigrao kodovima sedana i terenskih vozila. Odmah primećujemo izložene plastične lukove točkova koji, bez obzira na završnu obradu, nikada nisu u boji karoserije. Ugaoni stil takođe omogućava vizuelno proširenje 408, posebno na nivou zadnjih blatobrana.

Naplatci će se kretati od 17 do 20 inča, 20 inča kao na predstavljenom modelu, sa vrlo posebnim dizajnom, koji daje impresivan vizuelni efekat, kako u mirovanju tako i u vožnji.

A onda, na strani limuzine, primećujemo da povučena linija krova prema zadnjem delu, naglašena lažnom četvrtinom na zadnjim stubovima, ima šarku vrata prtljažnika koja je u stvari veoma povučena. Na repnoj strani, zahvaljujući kapu u stilu “mačjih ušiju”, zadržava dinamičan vizuelni efekat. A sa prednje strane, omogućava vam da zadržite prostornost unutra za putnike pozadi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close