Automobili

Prvi tragovi o novom Fiat Tipo

Fiat Tipo bi uskoro mogao da dobije novi život. Do 2025. godine, limuzina, kompakt i karavan biće zamenjeni jednim potezom novim modelom koji će pokušati da oživi istorijsko ime nakon pada prodaje poslednjih godina.

Da da neke važne naznake o novom Tipu niko drugi do Olivije Fransoa, izvršni direktor Fiata, tokom intervjua za Auto Ekpress .

Možda 100% električna
Potpuna obnova Tipa biće deo šire strategije koja će dovesti do toga da brend predstavi i novu Pandu i Punto .

Nova generacija će imati oko za prostranost, toliko da bi Fijatova ideja bila da je transformiše u krosover i po imenu i po stvari. Izbor koji ne čudi s obzirom na brojne primere drugih proizvođača, čak i ako Fransoa podvuče da će Tipo „znati kako da bude SUV na inovativan način“.

Moguće je da inspiracija za novi Tipo potiče od nekih proizvoda dizajniranih za Južnu Ameriku, kao što je Pulse. Takođe zato što je ideja italijanskog brenda da kreira globalni model sa različitim motorima prema potrebama kupaca. Tako bi evropski Tipo mogao više da se fokusira na elektrificirane ili 100% električne pogonske jedinice, dok bi tradicionalni toplotni motori bili potvrđeni u Južnoj Americi.

Upravo na motorima, Fransoa radije staje:

„Naša ambicija je da od 2024. godine u Evropi predstavimo samo nove električne modele. Imamo potencijal, ali moramo da posmatramo tržište i slušamo kupce. Cena baterija ne pada tako brzo kao što se očekivalo.

Ako tehnologija i infrastruktura to dozvole, bićemo spremni. Činjenica da smo kreirali proizvod za nekoliko tržišta nam omogućava da odvojimo vreme i da u međuvremenu ponudimo modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Moramo da budemo pragmatični“.

Dilema oko platforme
Tipo bi mogao biti jedan od poslednjih modela koji će biti napravljen na platformama CMP/e-CMP , istim onima koji su iznedrili Peugeot 208 i Citroen C4 . Ali mogao bi se roditi i na STLA Small , arhitekturi posvećenoj isključivo električnim automobilima koji će biti predstavljen upravo u vezi sa lansiranjem ovog modela na tržište.

Prema Auto Ekpress-u , Fiat bi mogao da se fokusira na CMP kako bi dodatno smanjio troškove i tako ponudio konkurentniju cenu. Za sada ništa drugo nije poznato: samo treba da sačekamo sledeće poteze Fijata.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close