Automobili

Tesla želi da se Semi gume same napumpaju

Ima onih koji rade na gumama bez vazduha , a oni koji žele da njihovi modeli mogu da povećaju ili smanje pritisak u gumama pritiskom na dugme. U patentu koji je podnet u „Uredu za patente i žigove Sjedinjenih Država“ saznajemo da Teslini inženjeri već nekoliko godina rade na ovom drugom rešenju i da je ono spremno.

Konačno, ne baš, jer se sve tehnologije razvijene i zaštićene patentom ne nalaze sistematski na proizvodnim vozilima . Prema Electreku, ovaj uređaj bi mogao da se odnosi na Tesla Semi , jer je inženjer iza njega (John Furtado) radio samo na električnom kamionu.

Ideja je jednostavna, i iskreno rečeno, nije nova. Bez ustajanja sa svog sedišta, vozač će moći da naduva ili ispuhne gume svog kamiona. Interes ATIS-a (automatskog sistema za naduvavanje guma) je da vam omogući da se razvijate na svim vrstama terena. Na blatnjavim putevima, vozač može da ispuhne gume kako bi postigao bolje prianjanje. S druge strane, na autoputu, ponovno naduvavanje guma omogućava smanjenje zone trenja i samim tim manju potrošnju energije.

ATIS već postoji, Mercedesov neuništivi Unimog već ima takav sistem. Ali ako je Tesla podneo patent, to je zato što misli da ga je značajno unapredio kako bi izbegao bilo kakvo curenje vazduha koje bi sistem učinilo nefunkcionalnim.

Dok čeka da sazna više, Tesla nastavlja da razvija svoj Semi, koji je prvi put predstavljen u novembru 2017 . Godinama kasnije još uvek nije spreman da krene na put, ali ne bi trebalo da prođe predugo jer su kompanije poput Pepsija, UPS-a i Volmarta naručile stotine njih.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close