Automobili

Uber je u partnerstvu sa Stellantisom za njegovu elektrifikaciju u Francuskoj

Uber je potpisao ugovor sa Free2Move da elektrifikuje vozila svojih francuskih vozača nudeći im popuste na električne automobile, saopštio je u utorak gigant VTC i platforma za mobilnost grupe Stellantis. Tri igrača Free2move, Stellantis i Uber udružuju snage kako bi odgovorili na ekološki i ekonomski izazov.

Vozači imaju pravo na povlašćenu stopu, koja nije otkrivena, na 11 električnih vozila u asortimanu, kao što su Peugeot e-2008 i Opel Mokka-e SUV, ili prostraniji Citroen e-SpaceTourer.

Brendovi grupe Stellantis već su broj 1 na platformi u Francuskoj sa 25% vozila, uključujući većinu sedana Peugeot 508. Kroz ovo partnerstvo, Stellantis takođe lansira svoj novi Citroen e-C4 Ks , električnu limuzinu sa vazduh terenca, sa velikim prtljažnikom.

Grupa stoga namerava da proda 1.500 vozila do 2025. godine, poveća svoj tržišni udeo u VTC-ima, i razgovara sa Uberom o proširenju partnerstva na druge zemlje, rekao je Olivije Emsalem iz Free2Move tokom konferencije za novinare.

Uber diverzifikuje svoja partnerstva
Uber je već stupio u električna partnerstva sa Renault-Nissan-om i Hiundai-jem u Evropi, uz sniženje do 20%, ili sa Hertz-om za iznajmljivanje Tesle u Sjedinjenim Državama . Platforma želi da do 2025. godine dostigne 15.000 električnih automobila u Francuskoj, od ukupno 30.000 vozača u 24 grada.

Kako se gradski centri postepeno približavaju dizel motorima, Uber više ne prihvata nova vozila opremljena ovim motorima od početka 2022, osim u svojim najvećim kategorijama. Udeo dizela je tako naglo opao, na 47% trenutno u odnosu na 85% u septembru 2020, prema Uberu.

Od 2030. Uber bi trebalo da prihvata samo električna vozila u Evropi i Severnoj Americi, rekla je predsednica i izvršna direktorka Ubera Dara Khosrovšahi za CBS Nevs sredinom septembra.

Pomoć za vozače
Ali ponuda polovnih električnih vozila, koja je i dalje veoma ograničena, ometa vozače u njihovoj tranziciji. Da bi ih ubedio da pređu na novu električnu energiju, Uber im nudi da ih testiraju, a zatim uzmu nazad svoj dizel, podvukao je generalni direktor Ubera u Francuskoj, Lorelin Serijes.

Platforma uglavnom nudi ponude za finansiranje sa Credit Agricole i pomoć pri kupovini od šest centi po kilometru (bez hibrida i elektrike), odnosno do 4.500 evra za tri godine za vozača koji bi mnogo vozio. Pored toga, prelazak na električni ili hibrid omogućava vozačima da imaju manja vozila, van propisa VTC-a koji nalažu minimalnu dužinu od 4,50 metara.

„Da li ima smisla imati veliko vozilo za prevoz jednog putnika?“ , podvukao je Olivije Emsalem, koji vidi da se tržište otvara za mali Peugeot e-208 ili Opel Corsa-e. (sa Rojtersom)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close