Automobili

Zaboravljen koncept: Peugeot Kart Up (2000)

Mi smo u 2000. godini i Peugeot je na Salonu automobila u Parizu predstavio niz koncepata (Citi Toiz) koji bi trebalo da zamisle budućnost automobila do 2020. (uključujući Peugeot Bobslid, Peugeot e-doll i Peugeot Vroomster). Među njima, francuski proizvođač je izložio koncept Kart Up .

Sa nagibnim vetrobranom
Mogao je da nosi dve osobe zahvaljujući svojoj prostranoj unutrašnjosti i sedištima inspirisanim kartingom. NJegovo samonoseće karbonsko telo imalo je pomalo čudan oblik. NJegovi farovi su zaista farovi Peugeota , ali dizajn automobila je nov za francuskog proizvođača. Neki će reći da prednji deo liči na Peugeot 207, možda…

Ovaj koncept je takođe imao specifičnost da nema vrata. Da biste mu pristupili, mogli biste da podignete njegovo vetrobransko staklo koje je takođe delovalo kao krov . Ovo rešenje nikada nije bilo ponuđeno na serijskom vozilu, čak se i Peugeot 206 CC koji je trebalo da bude lansiran nešto kasnije odlučio za klasičan pomični krov sa dvoja vrata.

U putničkom prostoru, Peugeot je odlučio da svoj koncept opremi volanom jedinstvenog oblika koji podseća na Teslin jaram koji se trenutno nudi na obnovljenim modelima S i modelima Ks. Peugeot Kart Up ima okrugle ventilacione otvore, kao i aluminijumsku kutiju za pedale. Čini se da su dizajneri bili inspirisani svetom avijacije.

Izbor jednostavnosti
Za razliku od sadašnjih automobila, ovaj koncept ima samo analognu kontrolnu tablu koja prikazuje samo najvažnije informacije. Pežo tada nije predvideo da će automobili postati pravi pametni telefoni sa nekoliko ekrana u kabini.

Pod haubom koncepta, Francuz je takođe bio daleko od zamišljanja da će ekologija imati tako važnu težinu. Motorizacija koncepta Kart Up ne uključuje nikakav oblik elektrifikacije. Kart Up ima 2946 cc V6 benzinski motor3 razvija 210 KS pri 6000 o/min. Snaga je bila usmerena samo na zadnje točkove.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close