Automobili

Aston Martin Valhalla, 950 ks za novi hibridni superautomobil

Tehnologija Formule 1, priključni hibridni agregat i smanjena težina – Aston Martin Valhalla cilja na rekord na Nirburgringu.
Ima li boljeg načina da iskoristite povratak u premier klasu moto sporta, Formulu 1, nego stvaranjem jednog od najekstremnijih (i najlepših) hiper automobila svih vremena?

Aston Martin predstavlja konačnu verziju Valhalle, hibridnog remek-dela snage 950 konjskih snaga koji sadrži tehnologiju izvedenu iz automobila F1 i spreman je da razbije prethodne rekorde na krugu Nirburgring . Jedva čekamo da ga vidimo!

Izvajan vetrom
Krivudavi oblici oblikovani dugim sesijama u vazdušnom tunelu: Aston Martin Valhalla ima fluidan i posebno uspešan dizajn, ali koji je takođe rezultat dugog rada britanskih inženjera. Svaki dodatak je zaista funkcionalan za stvaranje “savršenog oružja” za stazu. Valhalla tako uspeva da generiše 600 kg potisne sile pri 240 km / h, da bi bila bukvalno zalepljena za asfalt.

Kako su aerodinamika, elektronika i šasija izvedeni iz tehnologije Formule 1. Cela struktura je napravljena od karbonskih vlakana, što je smanjilo težinu na samo 1550 kg.

Vešanje sa klipnjačom i sistem prilagodljive opruge Multimatic daju sklopu veliku fleksibilnost. Multimatic Adaptive Spring sistem kontinuirano prilagođava brzinu opruge, a u režimu praćenja automobil postaje niži i krući za poboljšanje stabilnosti i prodora vazduha. Međutim, da biste izašli sa svog parkinga ili pregovarali o brzini, komanda za podizanje „nosa“ biće vam vrlo korisna!

Kočioni sistem koristi karbokeramičke diskove sa tehnologijom “kočenja žicom” postavljene na 20 ‘prednje i 21’ zadnje točkove sa Michelin gumama.

Takmičarski kokpit
Kokpit je veći od onog kod drugog hiper automobila, Valkirie, ali zadržava aerodinamični izgled trkačkih automobila. U središtu kontrolne table nalazi se informativno-zabavni sistem Aston Martin HMI koji uključuje Apple CarPlai i Android Auto funkcionalnost, kao i dvozonske kontrole klime.

Što se tiče bezbednosti, Valhalla ima sistem za automatsko kočenje u nuždi, upozorenje na sudar, prilagodljivi tempomat, nadzor mrtvih tačaka i kameru za zadnji pogled sa sistemom od 360 ° vida.

Motor koji ruši rekorde
Stražnji centralni pogon čine 4.0-litarski dvostruko turbo benzinski V8 koji razvija 750 ks – najsnažniji osmocilindrični Aston Martin koji je ikada proizveo – i električni motor od 204 ks, za ukupno 950 ks i Obrtnog momenta od 1000 Nm.

Uparen je sa novim 8-stepenim automatskim menjačem sa dvostrukom spojkom dizajniranim specijalno za ovaj model. Menjač koristi „električni hod unazad“, odnosno koristi obrnuti potisak električnih motora bez ugradnje teškog mehaničkog zupčanika.

U potpuno električnom režimu vožnje, snaga se prenosi samo na prednje točkove, dok u ostalim konfiguracijama upravljačka jedinica raspoređuje snagu između dve osovine u skladu sa uslovima vožnje. U električnom režimu automobil postiže 130 km / h i može preći i do 15 km bez ikakvih emisija.

S druge strane, upotreba dva motora omogućava iskorišćavanje punog potencijala automobila. Aston Martin govori o maksimalnoj brzini od 330 km / h i sprintu od 0-100 km / h za samo 2,5 sekunde. Cilj Aston Martina je da zaustavi sat za 6 minuta i 30 sekundi na stazi Nirburgring i postavi novi rekord. Trenutni rekord drži Porsche 911 GT2 RS u 6: 38.840 .

Razvoj novog Aston Martina biće završen u narednim nedeljama, uz učešće vozača ekipe Formule 1 Sebastiana Fetela, Lancea Stroll-a i Nico Hulkenberga.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close