Automobili

Crvena (i zelena) nit koja povezuje gume i dobru hranu

Za seriju “možda to ne znaju svi”: znate li otkuda je nastao čuveni Michelinov vodič? U početku je to bila pomoć francuskim vozačima, zbirka korisnih informacija kao što su adrese mehaničara, ljekarni, željezničkih stanica i naravno restorana. Bila je 1900. godina i automobil se počeo pojavljivati ​​u životima Europljana, a braća Michelin, već godinama aktivna u proizvodnji guma, odlučila su započeti novu avanturu.

Od “jednostavnog” vodiča pretvorio se u svojevrsnu bibliju dobre hrane, počevši dodjeljivati ​​zvjezdice najboljim restoranima i hotelima u okolici. 124 godine kasnije, dvije stvarnosti nastavljaju putovati paralelno, povezane evolucijom mobilnosti.

Crveno i zeleno
Michelinov vodič iz Francuske tada je prešao nacionalne granice, završivši u 44 različite zemlje, uključujući Italiju, gdje je sletio 1956. Bel Paese tada je postao sve važniji za francuskog diva, ugošćujući povijesnu tvornicu Cuneo od 1963., koja je postala najveća Michelinova tvornica guma u Europi s proizvodnim kapacitetom od gotovo 14 milijuna guma godišnje.

Italija je domovina dobre hrane (395 Michelinovih zvjezdica dodijeljeno je restoranima diljem zemlje) i guma, koja se nakon proslave 60. obljetnice pijemontske tvornice priprema za proslavu još jedne važne obljetnice. Onaj Vodič na talijanskom.

Zapravo, 2025. bit će 70. izdanje talijanskog Michelinova vodiča, koji je tijekom godina evoluirao do točke dodjele, počevši od 2020., i zelene zvjezdice. Priznanje za restorane koji najviše paze na pitanje održivosti, od istraživanja sirovina preko smanjenja energetskog utjecaja, pa sve do ponude punionica za električne automobile.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close